ISPOVIJEST

Šefik Ibrahimović: Moj Zlatan je Bošnjak jer sam i ja Bošnjak, i to onaj sa dna kace

Moj rahmetli babo Zećo klanjao je pet vakata u džamiji u centru Bijeljine, udaljenoj od naše kuće stotinjak metara

Zlatan Ibrahimović. Arhiva

Avaz.ba

2.4.2020

Jedan od najboljih napadača Zlatan Ibrahimović porijeklom je Bosanac. Njegov otac Šefik rođen je u Bijeljini, a na Zlatanu se može vidjeti, iz više “uglova”, da je riječ o klasičnom Bosancu.


Puno uložio

Zlatan je rođen 3. oktobra 1981. godine u Malmeu, a odrastao je u predgrađu Rosengardu. Ima jednu  sestru - Sanelu, koja je dvije godine starija od njega. Ona danas radi kao frizerka... Zlatanov otac Šefik bio je domar u jednoj zgradi i stalno je zagovarao da njegov sin zaigra za Bosnu i Hercegovinu. 

Moj Zlatan je Bošnjak jer sam i ja Bošnjak, i to onaj sa dna kace - priznao je Šefik Ibrahimović, koji je danas u odličnim odnosima sa svojim sinom.

Međutim, u vrijeme Zlatanovog puberteta nije bilo tako. 

- Moj rahmetli babo Zećo klanjao je pet vakata u džamiji u centru Bijeljine, udaljenoj od naše kuće stotinjak metara. Svi Bijeljinci to znaju. Mati Vasva je djevojački Džinićka. Ali, pustimo to… Zarekao sam se da više ne demantujem napise o Zlatanu! Sav ovaj materijal koji imam u mom stanu poslužit će i za snimanje filma - priznaje Šefik.

O sinu Zlatanu kaže da je on njegov ponos.

Puno sam uložio u njega još dok je bio dijete. Bio sam strog, ali me on slušao sve vrijeme. Uz moju pomoć počeo je šutirati loptu s četiri godine i odmah se vidjelo da se razlikuje od druge djece jer je baratao loptom jako dobro. Svi su već tada govorili da će on biti uspješan fudbaler - kaže Šefik. 


Igrački put

Kao junior Zlatan je igrao je za Malme BI, BK Flag, FBK Balkan i Malme FF, a kao senior za Malme FF, Ajaks, Juventus, Inter, Barcelonu, Milan, LA Galaksi...

- Mislim da je moja uloga, posebno dok je bio dječak, i kasnije omladinac, bila veoma značajna u njegovom razvoju. Još se svakodnevno konsultujemo o svim važnim stvarima. Ili, da sam se oženio, nakon razvoda s Jurkom (Zlatanova majka), pitanje je da li bi moj Zlatan bio ovo što je danas... Zlatan je na mene, ja sam visok 187, a on 193 centimetara - kaže Šefik Ibrahimović.

- Rat je bio čudna stvar. Nisam znao ništa o njemu. Nije mi bilo jasno zbog čega su mama i sestra obučene u crninu. To je bilo zbog bake koja je poginula u jednom bombardiranju u Hrvatskoj. Svi su bili tužni osim mene, koga nije bilo briga je li neko Srbin ili Bošnjak ili šta već - prisjetio se sam Zlatan u svojoj autobiografiji.

Sahranio brata Sapka

Zlatan Ibrahimović 15. aprila 2014. godine oprostio sod brata Sapka (39), koji je umro poslije duge i teške bolesti. 

Dženaza je obavljena u Malmeu, a Zlatan je, vidno potresen, zajedno s ocem Šefikom, spustio brata u mezar.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.