NIZOZEMSKA

Overmars: Prvenstvo je mrtvo, život je daleko važniji - UEFA je kao Donald Tramp

Oni koji samovoljno prekinu sezonu, mogli bi ostati bez nastupa u evropskim kupovima sljedeće sezone, rekao je Čeferin

U Ajaksu se decidni. Arhiv

Avaz.ba

3.4.2020

Izvršni odbor Unije evropskih fudbalskih asocijacija (UEFA) odlučio je da se aktuelna sezona, koja je u skoro svim evropskim državama prekinuta sredinom marta zbog pandemije koronavirusa, treba završiti makar tokom jula i avgusta.

Igrati fudbal bez gledalaca na tribinama nije isto kao i igrati s navijačima na tribinama, ali moramo biti svjesni kako se svijet nalazi u specifičnom položaju. Ipak, bolje je da se igra makar se utakmice mogle gledati samo putem televizijskih prijenosa, nego da se uopće ne igra. Oni koji samovoljno prekinu sezonu, mogli bi ostati bez nastupa u evropskim kupovima sljedeće sezone - kazao je sinoć predsjednik UEFA-e Aleksander Čeferin tokom gostovanja u emisiji TV Slovenije. 

U posljednjem pismu upućenom nacionalnim asocijacijama iz UEFA-e su naveli kako je od najvećeg značaja da se sva takmičenja, uključujući i nacionalna prvenstva, odluče na terenu te kako bi prekid takmičenja trebao biti posljednji stadij.

Ovo pismo napisano je samo nekoliko sati nakon što su čelnici belgijske lige odlučili prekinuti prvenstvo i prihvatiti trenutno stanje na tabeli... Njihovim putem žele poći vodeći klubovi u Nizozemskoj, Ajaks, AZ Alkmar i PSV.

Prvenstvo je mrtvo, život je daleko važniji. Zašto u ovim trenucima razmišljamo o novcu, a ne o dobrobiti ljudi? Nadao sam se da će Savez Nizozemske donijeti odluku da se prvenstvo prekida, ali oni se kriju iza UEFA-e. Mi u Nizozemskoj ne ovisimo o TV pravima kao Englezi, Nijemci, Španci ili Nijemci. Na njih UEFA vrši veliki pritisak da po bilo koju cijenu završe prvenstvo. UEFA je poput američkog predsjednika Donalda Trampa (Trump), koji misli da je ekonomija važnija od ljudskih života - rekao je tehnički direktor Ajaksa Mark Overmars (Marc). 


Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.