NA METI KRITIKA

Političari protiv fudbalera: Svi moraju podnijeti teret krize

Ministar zdravstva Met Henkok iskoristio je vladin brifing kako bi poručio igračima da "daju svoj doprinos i smanje plaće"

Pojedini klubovi traže novac iz državnih fondova. AFP

E. J. / Avaz.ba

3.4.2020

Visokoplaćeni fudbaleri engleske Premijer lige postali su glavna meta kritika tokom finansijske krize izazvane pandemijom koronavirusa.

Tamošnji vladini zvaničnici sve su glasniji u zahtjevima da zvijezde prihvate manje plaće, prenosi AFP.

Velika greška

Ministar zdravstva Met Henkok (Matt Hancock) iskoristio je vladin brifing kako bi poručio igračima da "daju svoj doprinos, smanje plaće i igraju svoju ulogu".

U toku su razgovori između Asocijacije profesionalnih fudbalera (PFA), Premijer lige i Engleske fudbalske lige (EFL), u kojima se Sindikatu igrača preporučuje da „mora podijeliti finansijsko opterećenje zbog izbijanja pandemije Covida-19“.

No, tri sedmice otkako je stao fudbal u Engleskoj, igrači i Premijer liga su možda već izgubili rat na medijskom polju. 

Prosječna plaća tri miliona funti. AFP

- Ako nemate sinhronizaciju s društvom, to je velika greška. Morate održati osjećaj empatije i shvatiti ozbiljnost situacije – rekao je Adrijan Bevington (Adrian), bivši direktor za komunikacije Fudbalskog saveza Engleske.

Posebno je negativno odjeknula vijest da nekoliko klubova, koji igračima plaćaju milione funti godišnje, planira da iskoristi vladina sredstva kako bi plaćali nefudbalsko osoblje tokom krize.


Mjesečna primanja

Državni novac, kojim bi se štitila radna mjesta u ugroženim kompanijama, žele iskoristiti Totenhem, Njukasl, Norvič i Bornmut i plaćati 80 procenata mjesečnih primanja svom osoblju, a maksimalno 2.500 funti mjesečno.

S druge strane, prosječna plaća igrača iz Premijer lige iznosi tri miliona funti godišnje (približno 3,4 miliona eura), ali nema nagovještaja da će biti "rezanja" njihovih primanja.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.