NOGOMET

Pomažu u borbi protiv koronavirusa: Najveći njemački stadion bit će pretvoren u medicinski centar

Ovdje imamo optimalne uvjete, rekao je Dirk Špelmejer

Borusija pomaže lokalnoj zajednici. Arhiv

Avaz.ba

3.4.2020

Najveći njemački nogometni stadion, Signal Iduna Park u Dortmundu, bit će dijelom pretvoren u medicinski centar koji će pomoći u liječenju pacijenata tokom pandemije koronavirusa, objavila je Borusija.

- Naš stadion je simbol grada ... njegovi tehnički, infrastrukturni i prostorni kapaciteti čine ga idealnim mjestom za pomoć ljudima koji su potencijalno zaraženi – saopćili su direktori kluba iz Dortmunda Hans-Joahim Vacke (Hans-Joachim Watzke) i Karsten Kramer (Carsten Cramer). 

Iz Borusije su dodali da su sjevernu tribinu stadiona, čiji je ukupni kapacitet 81.000 mjesta, transformirali u centar za liječenje u saradnji s lokalnim medicinskim službama.

Centar će pružati kontrolne preglede, izdavati lijekove na recept i nuditi početni tretman za one kojima je dijagnosticiran Covid-19. Bit će dostupan samo onima koji pokazuju simptome bolesti.

- Čudno je ići na nogometni stadion kada imate groznicu i otežano disanje, ali mi ovdje zapravo imamo optimalne uvjete - rekao je Dirk Špelmejer (Spelmeyer), predsjednik lokalne Asocijacije ljekara (KVWL).

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.