ENGLESKA

Fudbaleri pritisnuti uz zid: Spremni se odreći dijela zarade zbog koronavirusa

Liga je saopćila da će se klubovi savjetovati s igračima u vezi sa smanjenjem plaća

Rouz (desno): Pomoći onima koji su na prvoj liniji. Arhiv

E. J. / Avaz.ba

4.4.2020

Bek Njukasla Deni Rouz (Danny Rose) spreman je dati dio svoje plaće za borbu protiv pandemije koronavirusa, ali kaže da se fudbaleri engleske Premijer lige osjećaju da su im "leđa pribijena uz zid".

Najveće nogometne zvijezde pod sve većim su pritiskom britanskih političara da prihvate smanjenje zarada.

Fudbaleri su se dodatno našli pod paljbom u javnosti nakon što su mnogi klubovi, koji igračima plaćaju milione funti, saopćili da će koristiti javne fondove za plaće nefudbalskog osoblja, koji je država namijenila borbi protiv nezaposlenosti tokom krize.

Premijer liga je saopćila da će se klubovi savjetovati s igračima u vezi smanjenja plaća. 


Totenhem je među klubovima koji traže novac od države. Arhiv

Pristali su osigurati fond od 125 miliona funti (približno 142 miliona eura) za niže rangove takmičenja u Engleskoj te obećali 20 miliona funti, kao donaciju onima koji su pogođeni koronavirusom.

Njukasl, gdje je Rouz igra na posudbi, i njegov matični klub Totenhem, spadaju među klubove koji su tokom krize „rezali“ nefudbalsko osoblje, ali i nastavili plaćati enormne sume igračima. 

- Ne bih imao problema dio plaće odvojiti za ljude koji se bore protiv toga na prvoj liniji fronta i ljudima koji su pogođeni onim što se u ovom trenutku događa – rekao je engleski reprezentativac, ali i dodao da se igrači sada osjećaju „pritisnuti uz zid“. 

Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.