REPREZENTATIVCI

Smail Prevljak iz Belgije za "Avaz": Izlazim samo da treniram u šumi

Prevljak: Kako trenutno stoje stvari, bliži sam ostanku nego povratku u Salcburg. Arhiv

Piše: Goran Šumar

5.4.2020

Kada smo pozvali našeg fudbalskog reprezentativca iz belgijskog Eupena Smaila Prevljaka (24), "na prvu" je rekao: "Možemo li razgovarati za sat, trenutno treniram..."

Nakon dogovorenog vremenskog perioda, ponovo se javio iz svog belgijskog doma.


Fizička sprema

- Moram održavati fizičku spremu... Treniram u kući, šta ću. Gdje ću drugo – kroz smijeh je rekao raspoloženi Prevljak te dodao: 

- Napravio sam teretanu u kući, nabavio sam sve sprave tako da redovno treniram. Ide dobro...

Trenira po klupskom planu i programu.

- Vani izađem samo da istrčim zadane dionice. To odradim u obližnjoj šumi - otkriva naš reprezentativac.

Redovno trenira, a belgijsko prvenstvo je prekinuto.

- Nije to još zvanično. Pročitao sam tu vijest u ovdašnjim medijima. Upravni odbor Pro lige izglasao je prekid takmičenja i priznavanje trenutnog stanja na tabeli kao konačnog raspleta sezone. Međutim, to tek treba biti potvrđeno na Generalnoj skupštini Pro lige, koja je zakazana za 15. april. Ona će dati posljednju riječ.

Teško reći

Neki klubovi se slažu s odlukom Upravnog odbora Pro lige, neki ne tako da će odlučiti glasanje. Ne znam, najvjerovatnije će i Skupština izglasati trajni prekid sezone, jer nema smisla igrati u ovakvoj situaciji - konstatira naš napadač.

S obzirom na to da je trenutno član Eupena kao posuđeni igrač austrijskog RB Salcburga, pitali smo ga kakvi su mu planovi:

- Ne znam, sad je teško to reći. Do ljeta ovdje imam ugovor, a Eupen ima opciju otkupa. Ne znam još hoće li je aktivirati s obzirom na to da je otkupna klauzula od 4 do 5 miliona eura. Znači, sve je do Eupena, jesu li u mogućnosti da to plate. Mislim da jesu pa ćemo vidjeti. Kako trenutno stoje stvari, bliži sam ostanku nego povratku u Salcburg.

Virus pokvario povratak

Prevljak se ponovo našao na spisku našeg državnog tima, ali kako kaže, koronavirus je sve pokvario. 

- Naravno, bio sam sretan nakon što sam dobio poziv. Radovao sam se što ću opet obući najdraži dres, ali šta je, tu je. Cijeli svijet je u velikom problemu. Proći će i ovo pa ćemo se opet okupiti u BiH - optimista je Prevljak.

Nema policijskog sata

Epidemiološka situacija u Belgiji je teža nego u BiH. 

- Svako se pazi, većinom se vrijeme provodi u kući, a izlazi se samo u kupovinu neophodnih svakodnevnih potrepština. Za razliku od BiH, ovdje nema policijskog sata, penzioneri ujutro od 8 do 9 sati mogu izaći u trgovinu. Također, nije zabranjen izlazak iz kuće ni djeci – rekao je Prevljak i dodao:

- Ovdje trenutno najviše ljudi ima po šumama, kad trčim, vidim ih kako uživaju u prirodi. Šta ćeš, moraju malo izaći i udahnuti svježeg zraka, prošetati. Ne možeš non-stop biti u kući...

Prevljak. Arhiv

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.