ENGLESKA Nastavljaju se pregovori sa klubovima

Igrači našli "izgovor": Manje novca za njihove plaće, znači i manje prihode državi na ime poreza

Previše je jednostavno kritizirati multimilionere među fudbalerima zbog toga što nisu lako pristali na „rezove“, navodi PFA

Avaz.ba

Fudbaleri žele pružiti doprinos

Foto: Arhiv


Udruženje profesionalnih fudbalera u Engleskoj (PFA) upozorilo je da bi smanjenje njihovih plaća tokom pandemije koronavirusa izazvalo i manjak od čak 200 miliona funti (približno 227 miliona eura) u državnoj blagajni.

Predstavnici klubova Premijer lige i igrača razgovarali su o smanjenju plaća u iznosu od 30 procenata. Međutim, dogovor za sada nije postignut, prenosi AFP.

- Svi igrači Premijer lige žele i hoće da igraju svoju ulogu u pružanju značajnog finansijskog doprinosa u ovim teškim vremenima – navodi se u saopćenju PFA.

No, PFA insistira na tome da je previše jednostavno kritizirati multimilionere među igračima zbog toga što nisu lako pristali na „rezove“.

- Predloženi odbitak od 30 procenata tokom dvanaestomjesečnog razdoblja izjednačava se sa više od 500 miliona funti smanjenja plaća i gubitkom poreznih doprinosa većim od 200 miliona funti za Vladu - naglašava se u saopćenju PFA, te dodaje "šta znači smanjenje plaća ako se time smanjuje i novac namijenjen Državnoj zdravstvenoj službi".

Više o temi Koronavirus

NA VRH

Podijeli članak na