ENGLESKA

Igrači našli "izgovor": Manje novca za njihove plaće, znači i manje prihode državi na ime poreza

Previše je jednostavno kritizirati multimilionere među fudbalerima zbog toga što nisu lako pristali na „rezove“, navodi PFA

Fudbaleri žele pružiti doprinos. Arhiv

Avaz.ba

4.4.2020

Udruženje profesionalnih fudbalera u Engleskoj (PFA) upozorilo je da bi smanjenje njihovih plaća tokom pandemije koronavirusa izazvalo i manjak od čak 200 miliona funti (približno 227 miliona eura) u državnoj blagajni.

Predstavnici klubova Premijer lige i igrača razgovarali su o smanjenju plaća u iznosu od 30 procenata. Međutim, dogovor za sada nije postignut, prenosi AFP.

- Svi igrači Premijer lige žele i hoće da igraju svoju ulogu u pružanju značajnog finansijskog doprinosa u ovim teškim vremenima – navodi se u saopćenju PFA.

No, PFA insistira na tome da je previše jednostavno kritizirati multimilionere među igračima zbog toga što nisu lako pristali na „rezove“.

- Predloženi odbitak od 30 procenata tokom dvanaestomjesečnog razdoblja izjednačava se sa više od 500 miliona funti smanjenja plaća i gubitkom poreznih doprinosa većim od 200 miliona funti za Vladu - naglašava se u saopćenju PFA, te dodaje "šta znači smanjenje plaća ako se time smanjuje i novac namijenjen Državnoj zdravstvenoj službi".

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.