ENGLESKA

Izgubljeno je poštovanje: Evropski prvak navukao gnjev javnosti

„Redsi“ će radnicima dati samo 20 procenata plaće, dok će preostalih 80 plaćati država

Najbolji tim Premijer lige na udaru. Arhiv

Avaz.ba

4.4.2020

Fudbalski klub Liverpul navukao je gnjev javnosti u Engleskoj nakon odluke šefova aktuelnog prvaka Evrope da uposlenike pošalju na odmor i time uštede novac, mada su prethodno ostvarili prihod od čak 600 miliona eura. Čelnici lidera Premijer lige rekli su da će uposlenici primiti plaće, ali „Redsi“ će u tome učestvovati sa samo 20 procenata, dok će preostalih 80 plaćati država. 

Početkom mjeseca, britanska vlada je saopćila da radnici od države mogu dobiti 80 posto mjesečne plaće, u visini do 2.500 funti, u sklopu akcije za očuvanje radnih mjesta u vrijeme pandemije koronavirusa.  Takvu mogućnosti iskoristit će klub s Enfilda, mada je prije oporezivanja prijavio profit od čak 47,6 miliona eura.

-Trener Jirgen Klop (Jurgen Klopp) pokazao je suosjećanje za sve na početku pandemije, a stariji igrači su spremni smanjiti plaće. Međutim, sada je izgubljeno svo poštovanje, jadan ovaj Liverpul – poručio je bivši kapiten „Redsa“ Džejmi Karager (Jamie Carragher).

Slične poteze najavila su i rukovodstva Njukasla, Totenhema, Bornmuta i Norviča, kojima očito nije problem plaćati milione eura godišnje igračima, ali ne i znatno manje plaće ostalim uposlenicima.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.