UEFA

Čeferin: Zdravlje igrača, navijača, trenera i sudija je najvažnije

Čeferin: Sport nam je potreban, on ljudima daje snagu i energiju i jasno je da navijači postaju nervozni. Arhiv

Avaz.ba

5.4.2020

Predsjednik UEFA-e Aleksander Čeferin izjavio je da se svakodnevno traže mogućnosti i potencijalna rješenja za završetak takmičarske godine, jer je fudbal, kao i cijeli svijet, kako kaže, na nepoznatom terenu zbog pandemije koronavirusa. Istaknuo je da bi svi u UEFA-i voljeli kada bi se Liga prvaka i Evropska liga nastavile u julu, ali postoji i krajnji rok do kada moraju da budu završene. 

- Svakako, krajnji rok za završetak oba takmičenja je 3. avgust. U nepoznatoj smo situaciji i moramo da budemo fleksibilni. Možda ćemo morati da igramo istim danima, čak i u istim terminima kao nacionalne lige - otkriva Čeferin za ZDF te dodaje:

- Imamo nekoliko različitih scenarija za nastavak Lige prvaka i Evropske lige u maju, junu ili julu, a postoji i opcija da preostali mečevi neće uopće biti odigrani. To će umnogome zavisiti od vlada pojedinih država i toga hoće li one dozvoliti da se igra fudbal. Ako kažu ne, mi tu ništa ne možemo. U septembru i oktobru će već biti kasno.

U UEFA-i, također, razmišljaju i o promjeni sistema takmičenja.

Možemo igrati koristeći postojeći sistem, a možemo igrati i samo po jednu utakmicu, umjesto dvije. Tada bi žrijeb određivao ko će biti domaćin. Ili možda možemo da igramo i na neutralnom terenu. Možda se desi da igramo "final-eight" ili "final-four" sistem. Najvjerovatnije će se sve igrati bez publike, ali uz TV prijenose - rekao je Čeferin i naglasio da je zdravlje igrača svakako prioritet. 

Bilo bi pogrešno da se ugrozi zdravlje igrača, navijača, trenera i sudija. 

- Sport nam je potreban, on ljudima daje snagu i energiju i jasno je da navijači postaju nervozni. Fudbal je ozbiljan biznis, ali su u ovom momentu prave superzvijezde ljekari, medicinske sestre i ostali zdravstveni radnici - rekao je Čeferin.

Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.