KORUPCIJA

Procurile informacije o tome kome su Rusija i Katar platili da dobiju SP

Optužene desetine ljudi

Katar: Domaćini 2022.. Twitter

Avaz.ba

7.4.2020

Dokumenti Javnog tužilaštva u Bruklinu otkrili su ko je sve primio mito za dodjelu domaćinstva za svjetska prvenstva u fudbalu 2018. u Rusiji i 2022. u Kataru. Dužnosnici FIFA-e plaćeni su za to da izaberu Rusiju i Katar kao domaćine.

O tome se godinama nagađa, a sada su otkrivene informacije. Prema optužnici, koja tereti trojicu dužnosnika FIFA-e i jednu kompaniju. Džek Vorner (Jack Warner), bivši predsjednik CONCACAF-a, nogometnog saveza Sjeverne i Srednje Amerike te Kariba, primio je pet miliona dolara da glasa u korist Rusije. Osim Vornera, dokument spominje i Rafaela Salguera, bivšeg predsjednika Nogometnog saveza Gvatemale i bivšeg člana izvršnog odbora FIFA-e. Njega optužnica tereti da je primio milion dolara za glas za Rusiju.  

Kod dodjeljivanja domaćinstva SP-a 2022. optužnica navodi da je više dužnosnika FIFA-e uzelo mito u zamjenu za glas. Tu se spominju imena predsjednika Brazilskog nogometnog saveza (CBF) Rikarda Tešeire (Ricardo Teixeira) i bivšeg predsjednika Južnoameričke nogometne federacije (CONMEBOL) Nikolasa Leoza (Nicolas), koji je preminuo 2019. godine. 

Istrage vezane uz korupciju u procesu dodjeljivanja domaćinstava svjetskih nogometnih prvenstava 2018. i 2022. otvorene su u više zemalja. Dosad je optuženo 45 osoba, a 26 je već osuđeno. Neki od tih dužnosnika još su nedostupni američkim vlastima.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.