HRVATSKA

HNS usvojio tri verzije izmjena kalendara takmičenja

Prema preporuci UEFA-e, rukovodstvo HNS-a razmotrilo je sve opcije. Arhiv

Avaz.ba

7.4.2020

Izvršni odbor Hrvatskog nogometnog saveza (HNS) danas je usvojio tri verzije izmjena kalendara takmičenja u Prvoj i Drugoj HNL te hrvatskom Kupu, zbog aktualne situacije s pandemijom koronavirusa. Također, postavljeni su i novi rokovi za licenciranje.

- Prema preporuci krovne evropske nogometne organizacije, UEFA-e, rukovodstvo HNS-a razmotrilo je sve opcije u kalendaru kako bi se omogućio uspješan završetak takmičarske godine. S obzirom na to da je daljnji tok epidemije koronavirusa nepredvidiv, Izvršni odbor HNS-a usvojio je tri izmjene kalendara takmičenja HT Prve lige, 2. HNL te Hrvatskog kupa, piše u službenom saopćenju HNS-a čiji su čelnici pri donošenju odluke konsultirali i Središnji državni ured za šport (SDUŠ) koji suglasan s navedenim odlukama.

Prema najboljoj opciji po pitanju epidemiološke situacije u Republici Hrvatskoj, takmičenje u Prvoj HNL bilo bi nastavljeno 16. maja, a završeno 19. jula. Finale Kupa bilo bi odigrano 25. jula, a utakmice kvalifikacija za Prvu HNL predviđene su za 26. i 29. juli. Za aktivaciju tog scenarija konačni rok za objavu je 20. april.

U drugoj opciji takmičenja u Prvoj HNL bilo bi nastavljeno 30. maja, a završeno 26. jula. Finale Kupa bi u tom slučaju bilo odigrano 1. avgusta, a utakmice kvalifikacija za Prvu HNL predviđene su za 2. i 5. avgust. Rok za aktivaciju ove opcije je 4. maj.

Prema trećoj verziji, na čiju se objavu može čekati do 18. maja, Prva HNL bi bila nastavljena 13. juna , a posljednje kolo bilo bi odigrano 2. avgusta. Prethodilo bi mu finale Kupa 29. jula, dok bi utakmice kvalifikacija za Prvu HNL bile odigrane 8. i 12. avgust.

Izvršni odbor je shodno preporuci UEFA-e produžio sve rokove vezane za odlučivanje o izdavanju licence te su stoga učinjene izmjene i dopune Pravilnika o licenciranju klubova HNS-a. Prema tim izmjenama i dopunama odluke u prvom stupnju bit će donešene 15. maja, a konačne odluke o izdavanju licence, nakon moguće provedbe žalbenih postupaka, bit će donijete 15. juna, prenose Sportske novosti.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.