IFAB

Uskoro dvije revolucionarne odluke za nogomet

Sve je izvjesnije da će se usvojiti famozno "Vengerovo pravilo". Arhiv

Avaz.ba

9.4.2020

Nogomet će se opet promijeniti. Nakon uvođenja VAR-a prošle sezone, sljedeća je spremna za još neke preinake što se tiče pravila. Njih je predstavio Međunarodni odbor nogometnih saveza. Najveća promjena odnosi se na napadačevo igranje rukom u posjedu lopte.

- Nenamjerna igra rukom napadača sankcionirat će se samo ako je taj potez odmah doveo do postizanja pogotka ili ako dovede saigrača u direktnu priliku za postizanje pogotka. U svim ostalim situacijama to se neće suditi - navedeno je u saopćenju IFAB-a.

Nadalje, VAR-sudije ne mogu imati svu autonomiju kod donošenja odluka, kao, naprimjer, u engleskom nogometu. O spornim situacijama glavni sudija donosi konačnu odluku.

Razmatrala se i promjena pravila o ofsajdu.

- Osnovna filozofija zaleđa je želja da se potakne napadački nogomet i postizanje golova. Pravilo o zaleđu treba analizirati i potencijalno predložiti promjenu ovog pravila - poruka je IFAB-a.

Sve je izvjesnije da će se usvojiti famozno "Vengerovo pravilo", koje je predložio nekadašnji trener Arsenala, a sada šef zadužen za globalni razvoj nogometa pri FIFA-i. On predlaže da ne bude zaleđe ako je barem jedan dio tijela kojim napadač može zabiti gol, u liniji sa posljednjim čovjekom suparničke odbrane, prenose "Sportske novosti".

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.