KRIZA

Raspad sistema u Barceloni, pljušte ostavke zbog "diktatora"

Lionel Mesi javno prozvao Upravu, ciljajući upravo na Bartomeua, da je pustila lažnu vijest da igrači ne žele pristati na smanjenje plaća

Mesi: Prozvao predsjednika u javnosti. Arhiv

Avaz.ba

10.4.2020

Šestorica članova Upravnog odbora Barcelone obavijestilo je predsjednika kluba Žozepa Bartomeua (Josep) o odluci da podnese ostavku na svoje dužnosti, što govori kakva kriza vlada u katalonskom fudbalskom gigantu, ne samo zbog pandemije koronavirusa.

Potpredsjednici Emili Rosand (Rousand) i Enrike Tombas (Enrique) odstupit će zajedno sa direktorima Silvijom Elijasom (Silvio Elias), Mariom Teiksidorom (Teixidor), Žozepom Pontom (Josep) i Žordijem Klasamiljom (Jordi Clasamiglia).

Ostavke su objavljene u pismu upućenom Bartomeuu, u kojem su zatražili i da se što prije organiziraju izboru za rukovodstvo kluba, kako bi se Barca odbranila od izazova koji je izazvala pandemija.

Bura je počela nakon što je kapiten tima i ponajbolji svjetski fudbaler Lionel Mesi (Lionel Messi) javno prozvao Upravu, a ciljajući upravo na Bartomeua, da je pustila lažnu vijest da igrači ne žele pristati na smanjenje plaće zbog ekonomske krize izazvane pandemijom.

Bartomeu: Vodi klub od jula 2015.. Fc Barcelona

Istina je, kako je potvrdio Mesi, da su prvotimci odmah prihvatili sniženje plaća od 70 procenata te dati doprinos kako bi slabije plaćeni uposlenici sačuvali primanja i radna mjesta.

Uz igrače su tada stali Rosand i Tombas, što je Bartomeu protumačio kao pobunu te ih je odlučio smijeniti. Nakon njih, na red su došli direktori Ponte i Elijas.

No, oni su preduhitrili „diktatora“, kako ga zovu u kuloarima, i podnijeli ostavke, čime je klub ostao bez šest od 19 članova uprave. Bartomeu klub vodi od jula 2015. godine. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.