NOVE METODE

Zlatan Nalić treninge Tuzla Cityja vodi iz svog doma u Švedskoj

Stalno razgovara sa sportskim direktorom Samirom Muratovićem, asistentima i fudbalerima

Nalić: Razgovori traju i po četiri sata dnevno. Arhiv

Piše: F. Sinanović / Avaz.ba

10.4.2020

U ovom nesretnom vremenu koronavirusa, klubovi i treneri se dovijaju na razne načine kako da igrače zadrže u dobroj fizičkoj formi. Zlatan Nalić treninge fudbalera Tuzla Cityja vodi iz svog doma u Švedskoj, gdje se trenutno nalazi.

Svaki dan razgovara sa sportskim direktorom Samirom Muratovićem, asistentima i igračima. Razgovori traju i po četiri sata dnevno. 


Podnose izvještaje

- Često se čujemo. Sve preslažemo i planiramo. Moji asistenti na telefonskoj liniji su od jutra. Igrači su prikopčani na „navigaciju“ i ja sve kontrolišem iz sobe u Švedskoj, kontrolišem kako i koliko trče. Svako veče dobiju program za sutrašnji dan. Rade dobro momci - priča nam Nalić.

Razgovara trener i sa predsjednikom kluba Azmirom Husićem.

- Nismo se još najbolje ni upoznali, a već primijetim da smo bliski. Lako je biti blizak sa ljudima sa kojima imaš zajednički cilj. Nema nepoznatih! On voli pobijediti i pobjednik je, ja volim pobijediti i pobjednik sam, a ne konkurišemo za isti posao. Svako u svom sektoru radi - kaže trener mlađeg tuzlanskog premijerligaša.

Igrači Tuzla Cityja šalju mu poruke upravo na viber grupu i podnose izvještaje. 


Husić šalje poruke podrške. Arhiv

- Individualni razvojni razgovori, koji su trebali biti uživo obavljeni u Tuzli, zbog korone na kraju se obavljaju telefonski. I sa svima o svemu. Azmir Husić mi međuvremenu šalje poruku: ”Šefe, drži ovo kako ti ono znaš! Imaš veliku podršku mene i kluba, tu sam šta god zatreba“ - navodi Nalić.

Iako je Tuzlake preuzeo 11. marta, već ima analizu od blizu 100 utakmica. Kako kaže, koristi četiri programa za analizu od kojih je jedan lično njegov. 

Nedostaju mu utakmice

- Taj program mjeri šta mu ja kažem i razlikuje se od standardnih programa koji postoje na tržištu. Jer, broj pasova nije analiza nego statistika i to vrlo nebitna. Barem za mene.

Zato sam proizveo svoj program „Training Design“. Tehnologija je vrlo bitna u današnjem fudbalu, ali nikada neće moći zamijeniti osjećaj dobro istreniranog iskusnog trenerskog oka - priča trener Tuzlaka.

Ističe da jedva čeka da sve ovo prođe pa da možemo normalno živjeti i raditi, te da mu jako nedostaju utakmice i pobjede.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.