RUSIJA

Elvir Rahimić: Možemo izaći samo 100 metara od kuće

Online nastava Edukacionog centra NSBiH je jedina prava stvar koja nam se svima desila u ovoj izolaciji

Rahimić: Već treću nedjelju sam u samoizolaciji. Arhiv

Piše: Goran Šumar / Avaz.ba

10.4.2020

Elvir Rahimić (44), nekadašnji igrač i trener naše reprezentacije, pendemiju koronavirusa dočekao je u Moskvi, gdje je završio bogatu igračku i počeo trenersku karijeru.

 


Nema izlazaka

- Već treću nedjelju sam u samoizolaciji, u karantinu. Nema puno kretanja vani. Možeš otići samo u prodavnicu ili apoteku udaljenu 100 metara od mjesta stanovanja. Ako želiš otići negdje drugo, moraš imati specijalnu propusnicu - rekao je Rahimić u razgovoru za „Dnevni avaz“ i dodao da se te propusnice izdaju preko online aplikacije. 

Kako kaže, maksimalni karantin, nema šta…

- U Moskvi, inače, nema zvaničnog policijskog sata kao kod nas u BiH, ali je on faktički 24 sata dnevno. Ako te uhvati policija da si otišao dalje od 100 metara od mjesta stanovanja, slijede rigorozne kazne. Također, možeš biti strogo kažnjen i ako bezveze šetaš oko svoje zgrade, da ne kažem negdje dalje - prenosi trener nada CSKA, koji u kupovinu ide jednom sedmično (ostalim danima uopće ne izlazi iz stana).

Kako kaže, predsjednik Rusije Vladimir Putin do kraja aprila uveo je neradni mjesec, s tim što će država svim radnicima isplatiti njihove pune plaće. Misli da je to dobra mjera, da se zaraza ne širi.


Super predavanja

- Ako pogledamo kolika je Rusija i broj stanovnika uporedite s brojem zaraženih, oko sedam hiljada, ako je tačna ta zvanična informacija, onda je to super. Samo Moskva ima 17 miliona stanovnika, a oko dvije hiljade zaraženih. Ovdje svaki dan od drugih bolesti umire više ljudi – naglašava bh. stručnjak. 

Inače, Rahimić trenutno pohađa nastavu online Pro programa UEFA-e, koju je organizirao Centar za edukaciju Nogometnog saveza BiH.

- Svaku drugu večer imamo predavanja, tako da je to super. Tim povodom se često i vidim s kolegama, razgovaramo, razmjenjujemo informacije, iskustva… To je jedina prava stvar koja nam se svima desila u ovoj izolaciji. Vidimo se, popričamo malo i o svemu drugom, čujem i nove informacije iz domovine - naglašava naš bivši reprezentativac.

Rahimić u duelu sa Finkom. Arhiv

Sportski poligon

- Sport je praktično zamro, danas je sve online, od školovanja djece do trenerskog usavršavanja. Malo je nezgodnije nama koji živimo u stanovima. Pošto stanujem u zatvorenom kompleksu zgrada, tu smo imali i svoje terene za mali fudbal i basket. Međutim, sada nam ne daju da ulazimo ni na taj sportski poligon – kaže Rahimić.

Votka kao lijek

Bjeloruski Minsk je od Moskve udaljen samo 500 kilometara. Kako kaže Rahimić, tamo je sve normalno, a on ne smije izaći na ulicu i prošetati. Rusi se ipak nečega, za njih veoma bitnog, nisu odrekli. 

- Kada su ovdje na snagu stupile ove vanredne mjere, Rusi su zabranili prodavanje alkohola u prodavnicima. Međutim, toliko su se ovdje žalili zbog toga, govoreći kako je njima votka lijek, da su vlasti morale popustiti. Mogu samo zamisliti kako oni piju tu votku u ovom karantinu. Ma njima ni koranavirus ne može ništa, jer votka od 60 ili 70 stepeni ubije sve živo, i bacile, i koronu - kroz smijeh kaže Rahimić.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.