ASOVI

Mario Stanić otkrio zašto navija za Želju i šta ga je učio Milan Ribar

Bio je sa 16 golova najbolji strijelac kluba u sezoni koja nikada nije završena 1991/1992.

Stanić u dresu Željezničara. Arhiv

Avaz.ba

12.4.2020

Prije dva dana rođeni Sarajlija i bivši hrvatski reprezentativac Mario Stanić napunio je 48 godina.

Stanić je nedavno u razgovoru s hrvatskim novinarom Robertom Knjazom govorio o svom odrastanju u Sarajevu, odabiru da igra za FK Željezničar i načinu na koji su ih odgajali na Grbavici, prvim ratnim danima u Sarajevu, Zagrebu, Parmi, Čelsiju, hrvatskoj reprezentaciji, pikanterijama, omiljenim drblinzima…

Želju odabereš prirodno, Sarajevo je više politički klub - pojasnio je Knjazu Stanić na početku razgovora. 

Mario je igračku karijeru započeo na Grbavici u dresu Željezničara, a za sarajevski klub je debitirao sa 17 godina. Bio je sa 16 golova najbolji strijelac kluba u sezoni koja nikada nije završena 1991/1992.
Milan Ribar nas je naučio da je važno biti prvi. Uporedio je takmičenje za prvo mjesto kao merdevine. Prvi na vrhu vidi sunce, a ostali ispod njega mu gledaju u stražnjicu - prepričao je između ostalog Stanić. 

Ratna dešavanja 1992. su usmjerila put Stanića prema Zagrebu i te godine postaje član Dinama.

U svojoj klupskoj karijeri nastupao je za Sporting Hihon, Benfiku, Klub Briž, Parmu i Čelsi u kojem je završio karijeru, i to za vrijeme trenerskog mandata Žozea Murinja (Jose Mourinho).

Za A selekciju Hrvatske odigrao je 49 mečeva, postigao sedam golova i bio član generacije koja je 1998. godine osvojila treće mjesto na Svjetskom prvenstvu u Francuskoj. Zanimljivo, Stanić je strijelac prvog gola Hrvatske na svjetskim prvenstvima u historiji.

Mario od decembra 2019. godina ima ulogu savjetnika predsjednika uprave Hajduka za sportsku politiku.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.