RAZGOVOR

Samira Hurem: Sport je u neizvjesnoj situaciji

Pobjednici su oni koji u najtežim okolnostima daju sve od sebe da uspiju, poručila je trenerica SFK 2000 Sarajevo

Samira Hurem. Arhiv

J. A. / Avaz Sport

15.4.2020

Fudbalerke SFK 2000 Sarajevo, poput ostalih sportskih kolektiva u Bosni i Hercegovini, svele su operativno poslovanje na minimum. Koronavirus zahvatio je i djelovanje klubova u ženskoj Premijer ligi BiH, a o izmasima i eventualnim posljedicama ove krize razgovarali smo sa Samirom Hurem, trenericom SFK Sarajevo i selektoricom A-reprezentacije Bosne i Hercegovine.  

Koliko ovaj period utječe na igračice, njihovu spremu i mentalno zdravlje s obzirom na to da ste proveli plan priprema i baš u onom trenutku kada su trebale započeti utakmice, igračice moraju boraviti u svojim kućama?

- Neupitno je da će ovaj period ostaviti veliki trag na fizičkoj i kompletnoj fudbalskoj spremi igračica. Iako se trudimo održati kakav-takav kontinuitet treninga i fizičke aktivnosti, to ne može nadoknaditi nedostatak timskih treninga na fudbalskom terenu. Posebno mi je žao što se ovo dogodilo upravo sada, kada smo odradile možda i najbolje zimske pripreme do sada. Imali smo odličan plan i program koji je naš tim doveo na visok nivo spreme za ovaj period godine i koji smo tempirali za nastavak sezone. Sve se to sada vratilo skoro na nulu i morat ćemo mnogo toga uraditi ispočetka. I mi i navijači te svi oni koji prate i vole sport, moraju biti svjesni da povratak na sportske terene neće biti jednostavan. U momentu kada sportska takmičenja opet budu dozvoljena, bit će neophodan određeni period adaptacije na profesionalni sport visokog intenziteta. Budući da će se prvenstvo, ako se nastavi, vjerovatno igrati u ubrzanom tempu po sistemu srijeda-vikend, veoma je opasno igrače i igračice izložiti takvom fizičkom naporu a da su tek izašli iz kućne izolacije. Svi treninzi koji se sada obavljaju u kućnom ambijentu, nisu dovoljni za takav jedan režim i jedan od najvećih problema bit će visok rizik od povreda.

Kako izgledaju redovne aktivnosti klubova, komunikacija i treninzi igračica za vrijeme korona krize?

- Kao i sve životne aktivnosti tokom perioda pandemije, morali smo i klupske aktivnosti prilagoditi trenutnom stanju. Administracija nastavlja sa svojim obavezama u onom kapacitetu koliko je to trenutno neophodno, naravno od kuće i online. Naše igračice, također, imaju redovan raspored treninga, koje obavljamo online putem video calla za onaj dio vježbi koje mogu na taj način uraditi skupa te dodatni program koji su dužne individualno ispoštovati. Trudimo se i zbog fizičkog i zbog mentalnog zdravlja održati kontinuitet treninga i aktivnosti kako bismo sada, prije svega, sačuvale zdravlje. Postoji jedna specifičnost kod sportistkinja i sportista koji skoro cijeli život imaju fizičke aktivnosti visokog intenziteta, zbog čega je na neki način opasno po zdravlje naglo prestati s treninzima. Takav nagli prekid treninga može dovesti do zdravstvenih problema, zbog čega je vrlo važno pronaći način i tokom kućne izolacije kako da svoje tijelo ne šokirate naglim prestankom rada.

Kako novonastala kriza utječe na SFK 2000 Sarajevo kao klub?

- Svi smo svjesni da će ova kriza utjecati na sve sfere našeg života. Jasno je da će ovaj period izazvati svojevrsni ekonomski kolaps koji će se odraziti na sve segmente svakodnevnice, društvenog i poslovnog života, pa tako sigurno i na naš klub. Čak i najveći i najbogatiji klubovi trenutno prolaze kroz krize i dešavaju se prekidi ugovora, jer posao kojim se bavimo, trenutno doslovno ne postoji. Nema izvora prihoda, dakle nema sredstava za isplatu plaća. SFK 2000 Sarajevo to još nije uradio i nadamo se da će kriza uskoro prestati te da ćemo uspjeti prebroditi ovo stanje bez takve vrste rezova. Igračice, za razliku od muških kolega, imaju neuporedivo manja primanja, a njihov izostanak značio bi nedostatak sredstava za osnovne životne potrebe. Ne želimo da se to dogodi, ali se, isto tako, nadamo da institucije i ministarstva neće zaboraviti sport kao veoma važnu granu ovog društva, koja ne samo da je najveći ambasador jedne države nego je, isto tako, veliki izvor prihoda, poreza, infrastrukturnih projekata i ostalih društvenih dobara.

Samira Hurem. NSBiH

Kolika je, zapravo, zajednica klubova, odnosno koliko igračica i trenera okuplja SFK 2000 Sarajevo, a čija budućnost je djelimično ili u potpunosti ugrožena zbog ove krize? 

- SFK 2000 Sarajevo trenutno okuplja skoro 150 članica i članova. Radi se o jednoj velikoj skupini koja pored samog sporta djeluje i kao porodica, kao podrška u razvoju naše djece i društvene zajednice. Od tih 150 osoba, skoro 100 njih su naše djevojčice omladinskog pogona kluba, zbog kojih ne smijemo dozvoliti da jedan klub poput SFK 2000 Sarajevo, dođe u situaciju da razmišlja o svom opstanku. 

SFK 2000 Sarajevo se obratio relevantnim institucijama za pomoć, koliko je ona bitna za klub u ovom trenutku? 

- SFK živi od podrške institucija i projekata. Pomoć relevantnih institucija bit će od krucijalnog značaja. Ukoliko ta podrška izostane, bit će upitan čak i opstanak nekih klubova. Posao kojim se trenutno bavimo, ne postoji i gubici su ogromni. Mnoge su grupacije koje će najviše osjetiti posljedice ove krize, a sport je jedna od njih. Pri tome, kad kriza prestane, sport neće moći odmah narednog dana da se aktivira. Čak su neka takmičenja potpuno prekinuta, a očekuje se da će se fudbalske sezone, ukoliko se nastave, igrati pred praznim tribinama. Firme koje su bile sponzori, bilježe, također, ogromne gubitke profita te neće biti u mogućnosti izdvajati za sponzorske i donacijske pakete. Oporavak sporta trajat će mnogo duže od samog karantina i, bez pomoći institucija, opstanak se dovodi u pitanje. 

Jesu li neki budući planovi klubova ugroženi u ovom trenutku, poput regionalne lige?

- Svi su planovi kluba trenutno neizvjesni. Ne znamo kada će se nastaviti niti hoće li se uopće realizirati. Ova godina je velika za naš klub. Slavimo 20. rođendan, ove godine sa osamnaestom titulom prvakinja BiH rušimo svjetski rekord po broju najviše uzastopnih titula prvaka jedne države, pokrenuli smo dva velika projekta, početak Regionalne lige te fudbalske lige za djevojčice osnovnih škola u Kantonu Sarajevo, a očekuje nas i nova sezona u UEFA Ligi prvaka. Ne želimo odustati od ovih projekata i aktivnosti. Pobjednici su oni koji u najtežim okolnostima daju sve od sebe da uspiju.

Na kraju, na domaćem nivou, koliko smatrate da će ova kriza utjecati na budućnost sporta uopće u BiH?

- Kao što sam već spomenula, ova kriza će utjecati na kompletnu ekonomsku i društvenu sliku Bosne i Hercegovine pa tako i na sport uopće. Pred nama stoji težak posao oporavka od svih gubitaka te gradnja novog sistema, koji će nam pomoći da prebrodimo ovo stanje. Neće ovo samo biti mjesec ili dva socijalne izolacije. Gubici i narušeni finansijski tokovi osjetit će se najmanje do kraja ove godine i bit će potrebno sistemsko pristupanje rješavanju ovog problema ako ne želimo da najteža kriza tek dođe.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.