OTVORENO

Haris Medunjanin: Prosinečki nije znao ni kako se zovu neki igrači

Razočarao se na Svjetskom prvenstvu

Medunjanin: Baždarević se bojao. Arhiv

Avaz.ba

15.4.2020

Haris Medunjanin, nekadašnji reprezentativac BiH, gostovao je u podkast emisji "Ofsajd" i tom prilikom iznio dosta pikanterija iz vremena kada je nosio dres bh. nacionalnog tima.

- Kada dođeš kod nas, drugačije je nego u Nizozemskoj. Tamo ima mnogo pripreme i analize, a kod nas je više "hajde, igraj". U BiH nema ničega, gledali smo TV a da nismo znali ni ko igra ni šta igra. Mi smo vjerovali u sebe, jer smo imali dobre igrače i to je razlog zašto smo otišli na Svjetsko prvenstvo, a ne neke taktičke zamisli. Jednostavno, poklopilo se. Sušić je pustio igrače koji su bili najbolji da igraju, upravo to posebno cijenim kod njega - rekao je Medunjanin.

Kako je rekao, za njega je posebno razočarenje bilo kada je saznao da neće igrati protiv Argentine na Svjetskom prvenstvu.

Odeš na Svjetsko prvenstvo nakon što si igrao sve utakmice kvalifikacija i, da sam ja trener, u prvom meču bih dao šansu tim igračima koji su odveli reprezentaciju na takmičenje, posebno zato što se ne očekuje da pobijediš Argentinu. Poslije dolaze novi igrači i oni koji se moraju prodati, a već na američkoj turneji sam znao da neću igrati od početka, baš kao ni Ibišević. Ipak, nije uredu da mi minutu prije utakmice kažeš da ne igram, pet minuta prije izlaska na Marakanu mi kažeš da sam na klupi, a ja bih više poštovao da sam to od početka precizno znao, kao što nisam - istaknuo je Medunjanin. 

Zanimljivo je kako Medunjanin sada vidi odnos s bivšim selektorom Mehmedom Baždarevićem, ali i Robertom Prosinečkim.

- Uvijek sam bio u dilemi, ako kažem nešto, više neću dobivati pozive. Ipak, kako sam bio stariji, rekao sam Baždareviću šta mislim. Rekao sam mu: "Ja ne znam jesi li ti selektor ili šta si, ti se bojiš svakoga, ne znam zašto si, onda, trener." To je bilo pred turneju u Japanu, u koji niko nije htio da ide. Ni ja nisam želio, a onda me Baždarević moli. Kažem mu: "Što moliš mene, a ne njih, ako smo ekipa, onda idemo svi." Ovi malo veći igrači mogli su raditi šta god požele, jer ih niko nije dirao, a onda sam otišao tamo, jer volim nogomet. Kod Prosinečkog je bilo slično, u Americi na turneji je vikao na igrače i jedva sam čekao da dođu oni iskusniji, ali on je, onda, šutio, što meni smeta - naglasio je nekadašnji bh. reprezentativac.



Medunjanin: Sušić nas nije poslušao. Arhiv

Ipak, pohvalio je analize kod Baždarevića, dok tvrdi da Prosinečki mnogima ni imena nije znao.

- Ja smatram da, kad trener nema karaktera i kada su igrači jači od njega, onda od te priče nema ništa. Ne može igrač biti bitniji od trenera, on mora biti ponekad strog i pokazati karakter. Kod Baždarevića smo jedino radili detaljne pripreme unaprijed, dok Prosinečki polovini igrača nije znao ni imena. Kao trener, moraš imati čitavu ekipu koja se bori za tebe - prisjetio se Medunjanin.

Nije propustio progovoriti ni o utakmici protiv Kipra u Zenici nakon Svjetskog prvenstva, kada je naš tim doživio poraz iako su on i još neki iskusniji igrači govorili Sušiću da sistem od 4-4-2 ne djeluje.

- Uvijek ima igrača koji moraju igrati, a to se vidi. I kod nas u reprezentaciji je bilo tako, a kada smo poslije Svjetskog prvenstva izgubili od Kipra, Pape je počeo eksperimentirati s Tinom Sušićem i Prcićem. Nas nekoliko iskusnih Džeko, Ibišević, Mujdža, Lulić i ja rekli smo mu poslije pripreme protiv Lihtenštajna da sistem 4-4-2 ne ide, a on je govorio da ga hoćemo smijeniti. On je ipak tvrdio da to ide, nije nas slušao i mi izgubimo od Kipra, nakon čega je bio kraj - rekao je Medunjanin.

Opisao je i svoj završetak reprezentativne karijere.

- Kada smo bili u Bugarskoj, Prosinečki mi je rekao da prvu utakmicu neću igrati, ali da protiv Senegala hoću. Ja mu kažem da ga poštujem i respektujem i da će biti kako on kaže, a kada sam 20 minuta ušao protiv Bugarske, on je samo vikao na mene i, šta god sam uradio, nije valjalo. Odmah sam znao da neću igrati protiv Senegala, kao što je i bilo, dobio sam pola sata na terenu i tu sam završio svoje u reprezentaciji - završio je Medunjanin.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.