ŠKOTSKA

Premijeršip čeka treći krizni sastanak UEFA-e

Zabranjeni treninzi do 10. juna. Arhiv

Avaz.ba

15.4.2020

Zasjedali su ove srijede i čelnici i predstavnici klubova okupljenih u "Scottish Professional Football League" (SPFL). To je tijelo zaduženo za provedbu prve, druge, treće i četvrte škotske nogometne lige naložilo je da sva 42 kluba do petka, 17. aprila, u 18 sati glasuju za poništenje ili nastavak sezone u navedenim ligama.

Na današnjem sastanku, savjetodavno tijelo SPFL-a ukazalo je klubovima da se nogomet u bilo kakvoj formi sigurno neće igrati prije 1. avgusta zbog, naravno, aktuelne pandemije koronavirusa. E sad, na klubovima je da odluče hoće li se, provizorno, 1. avgusta sastati u nastavku ove ili na početku sljedeće sezone, pri čemu bi se ova proglasila poništenom.

Što se tiče klubova iz škotskog Premijeršipa, oni nisu uključeni u čitav proces, jer SPFL čeka da UEFA održi treći po redu krizni sastanak s predstavnicima izvršnih odbora svih evropskih nogometnih saveza. Pretpostavlja se da bi se na njemu mogle donijeti konačne odluke o nastavcima ili prekidima sezona. Sve je izvjesnije da će se ići prema drugom, škotskom scenariju.

Naime, nemoguće će biti završiti ovu sezonu, naprimjer u Italiji, gdje je ostalo još desetak kola do kraja, plus nacionalni kup i utakmice reprezentacija, odnosno početi novu sezonu koliko-toliko na vrijeme.

Škotski SPFL klubove je upozorio da, ako se izglasa nastavak aktualne sezone, nova neće moći početi prije sredine septembra, i to u idealnom scenariju. Škotska vlada, pak, izašla je u javnost s podatkom da se mjere koje zabranjuju treninge klubova neće micati barem do 10. juna, prenosi SN.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.