ASOVI

Džeko: Znam da ne bih promijenio svoju odluku

Nisam želio biti prosječan igrač, ponovio bih putovanje kroz Teplice

Džeko: Postao sam momak preko noći. Arhiv

Avaz.ba

15.4.2020

U Bosni je kao dječak doživio rat. Živio je u skloništu. Nije imao pojma što će se dogoditi sutra. Kada je u ljeto 2005. stigao u Teplice, imao je još jedan životni test. Strana zemlja, drugačija kultura i porodica udaljena više od hiljadu kilometara. Napadač Edin Džeko nije odustao. Temelje svoje uspješne karijere izgradio je u Češkoj. Zbog toga su ga stručnjaci izabrali za najboljeg stranca u historiji češke lige. 

- Postao sam momak preko noći. Nikada to neću zaboraviti, rekao je Džeko u ekskluzivnom intervjuu za "iSport Premium". 

Sjetio se početaka u Ustiju i Teplicama, govorio o poteškoćama češke lige, ispunjenju snova i ljudima koji su uticali na njega.

Kad je sportski žiri trebao izabrati najboljeg stranca u historiji češke lige, osam od deset stručnjaka ukazalo mu je povjerenje. U Češkoj je bljesnuo samo kratko, ali impresionirao je sve. Iako je kapitan i rekorder po broju utakmica za reprezentaciju BiH, bivši igrač Mančester sitija, a sada Rome, Edin Džeko ostao je običan momak iz Sarajeva.

Za žiri dnevnog lista "Sport" najbolji ste stranac u historiji češke lige. Vaše mišljenje?

- Uzimajući u obzir koliko sam kratko igrao u Češkoj i koliko sam tada bio mlad i nezreo, jako sam ponosan na ovu nagradu. U ligi je igralo puno kvalitetnih stranaca, tako da sam jako zadovoljan, rekao je naš as.

Da li biste ponovili igrali za Teplice?

- U to vrijeme došao sam kao dječak, koji nije imao pojma što je bilo prije njega. Ali sada, kad se osvrnem unazad, znam da ne bih promijenio svoju odluku. Ponovio bih putovanje kroz Teplice, iako je ponekad bilo vrlo teško. Želio bih se zahvaliti novinarima i stručnjacima koji su glasali za mene. Nisam želio biti prosječan igrač. 

Za češku ligu se kaže da je odbrambena. Je li vam bilo teško?

- Vrlo. Kaže se da je dobar onaj ko uspije tu. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.