ROĐENDAN

FK Velež: Našem Mari želimo puno zdravlja i sreće

Marić: Nikad nije pokušao ispraviti datum rođenja. Arhiv

Piše: Avaz.ba

16.4.2020

Na današnji dan, 16. aprila 1948. godine, u Mostaru je rođen Enver Marić, legenda FK Velež i svojevremeno jedan od najboljih svjetskih golmana.

- Iako u mnogim papirima piše da je čuveni golman rođen 25. aprila, Enver Marić je sam potvrdio u jednom od mnogobrojnih intervjua da to nije tačan datum, da ne zna kako je unesen u njegov rodni list, ali i da ga nije pokušavao ispraviti - ističu iz FK Velež.

Prve fudbalske korake Marić je napravio u Veležu. Za prvi tim debitira u sezoni 1967/68., odnosno 19. juna 1968. godine na utakmici Velež – Partizan, koja je završila rezultatom 1:0! Za Rođene je branio sve do 1976. godine, kada prelazi u Šalke 04. Nije mogao dugo bez Neretve i mostarske raje, pa se vratio u Velež nakon dvije sezone, te nastavio braniti sve do 1985. godine, kada je završio karijeru. 

Branio je na više od 600 utakmica za Rođene, od kojih 441 službenu utakmicu u okviru Prve lige Jugoslavije. Kao kapiten, 204 puta predvodio je igrače na terenu.

Marić: Legendarni Leteći Mostarac. Arhiv

Bio je član fenomenalne generacije Veleža koju je trenirao Sulejman Rebac i nadaleko poznatog BMW-a (Bajević, Marić, Vladić). Nažalost, Velež nikad nije postao prvak Jugoslavije čime bi bila krunisana karijera Letećeg Mostarca i cijele generacije koja je, prema mnogima, igrala najljepši fudbal u to vrijeme.

Zato je kao kapiten Veleža podigao trofej za Kup Maršala Tita 1981. godine, a 1986. godine bio je sportski direktor kluba, kada su Rođeni ponovili uspjeh. Kada je bilo potrebno, vodio je Rođene i kao trener u sezoni 1987/88 i pred kraj sezone 1989/90. 

Za reprezentaciju Jugoslavije odigrao je 32 utakmice, bio je član reprezentacije svijeta, a za najboljeg igrača Jugoslavije proglašen je 1973. godine.

Našem Mari želimo puno zdravlja i sreće. Sretno! Mostar u srcu, Velež do groba. Ostani kod kuće - saopćeno je iz FK Velež.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.