BELGIJA

Već pet puta sam operirao noge

U ovim danima dobro mi dođe knjiga “Fudbalska riznica bh. nogometa”, koju mi je iz Sarajeva poslao prijatelj Tarik Hodžić

Šljivo: Imao pet operacija nogu. Arhiv

Piše: Goran Šumar/Avaz.ba

17.4.2020

Sarajlija Edhem Etko Šljivo (70), legendarni fudbaler kluba s Koševa, Liježa, Nice i Kelna, s obzirom na to da spada u ugroženu kategoriju stanovništva, posljednji mjesec je, kako kaže, non-stop u kući.


Bez izlaska

- Kao i svi, i ja ove pendemijske dane provodim u kući. Ovdje, inače, smijemo izaći i malo prošetati – pola sata, ili otići u kupovinu, ali ja ne izlazim nigdje. Za to su zaduženi supruga i(li) kćerka... - rekao je Šljivo u razgovoru za „Dnevni avaz“ i dodao: 

- Također, i dalje imam problema s nogama, odnosno mjestima gdje su mi bile šipke. To su mi već pet puta operirali, ali džaba, sve se opet vraća. Ali eto, dobro je, nije loše.

Popularni Etko je, podsjetimo, u stravičnoj saobraćajnoj nesreći 17. decembra 1986. godine u Belgiji teško nastradao, te zbog toga i završio svoju igračku karijeru. Tada je imao prijelom obje noge i dva vratna pršljena, tako da su se ljekari danima borili za njegov život. Pobijedio je tu najvažniju životnu utakmicu, ali posljedice su ostale trajne.

- U ovim danima, pošto su ovdje mjere zaštite od koranavirusa produžili do 3. maja, dobro mi dođe knjiga “Fudbalska riznica bh. nogometa”, koju mi je iz Sarajeva poslao prijatelj i bivši saigrač Tarik Hodžić. Također, dobro mi dođe i Viber grupa bivših igrača FK Sarajevo, koju je otvorilo Udruženje veterana i prijatelja Sarajeva. Tim putem često se dopisujemo, razmjenjujemo slike od pionira do prvog tima.

Baš sam maloprije pričao sa Šaranom (Murat), pa sa Dupovcem koji je u Švicarskoj, Mirzom Hadžihasanovićem i Muzurom (Fuad Muzurović). Papetu Sušiću sam 13. aprila čestitao rođendan... Sve preko te Viber grupe, koja je veoma dobra stvar, da malo evociramo uspomene. S druge strane, svaku večer gledam naše, bh. vijesti... – naglašava Šljivo.

Često se druži, a kako napominje, u posljednje vrijeme i čuje a Cvijanom Miloševićem, Seadom Sušićem, koji također živi u Liježu.

- Naravno, svima nam je dosadno bez fudbala. Nije malo, nego puno, pogotovo nama sportistima koji smo čitav život bili u sportu. Ja, inače, igram i sportsku prognozu, tako da mi to puno fali. Ali eto, kako meni, tako i drugima.

Cilj UEFA-e

Upravni odbor belgijske Jupiler lige nedavno je jednoglasno izglasao prekid sezone i proglašenje prvaka prema trenutnoj tabeli. Tu odluku je u srijedu trebala potvrditi skupština Jupiler lige, međutim, ona nije održana, nego je prolongirana za narednu sedmicu, nakon treće videokonferencije čelnika UEFA-e s predstavnicima nacionalnih asocijacija. 

- Cilj UEFA-e je da se sva takmičenja završe kako bismo dobili prvake i učesnike evropskih takmičenja za narednu sezonu. Zbog toga je Fudbalski savez Belgije odlučio da prolongira konačnu odluku o okončanju sezone... Ovdje je ostalo da se odigra plej-of za prvaka, koji igra prvih šest ekipa, te plej-of za opstanak... – prenosi Šljivo, koji uskoro planirao dolazak u rodni grad.  

- Kad se sve ovo završi i normalizira situacija, planirao sam ovoga ljeta doći u rodni grad, gdje nisam bio dugo, od 1992. godine. Ovdje, u Liježu, imao sam jednu radnju, kafe-restoran, pa sam se toga riješio, tako da sam sada pravi penzioner - rekao je kroz smijeh Šljivo i istakao:

- Pozdravite sve moje prijatelje u Sarajevu i BiH, a posebno navijače kluba s Koševa...

Cimirot i Standard

Šljivo je tokom razgovora biranim riječima pričao o našem reprezentativcu Gojku Cimirotu (Standard Lijež). 

- Igrao je dobro do prekida sezone. Inače, Standardu su bili zaprijetili da neće više igrati u prvoj ligi, jer su imali problema s novcem, odnosno licencom. Međutim, prema posljednjim informacijama iz kluba, mislim da će to srediti - otkriva Šljivo.

12

utakmica za reprezentaciju bivše Jugoslavije je odigrao Šljivo i postigao dva gola 


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.