ENGLESKA

Premijer liga: Sezona se mora završiti do 30. juna?

Klubovi se brinu zbog potencijalno velikih finansijskih gubitaka, dok se dobro plaćeni igrači još trebaju složiti sa smanjenjem zarada

Liverpul vodi na tabeli. Arhiv

Avaz.ba

17.4.2020

Klubovi engleske Premijer lige raspravljat će o tome kako završiti sezonu. Procurilo je da bi 30. juni mogao biti krajnji rok za kraj šampionata. Šefovi Premijer ligi su pod pritiskom da „otkriju“ najbolji način zaključenja šampionata nakon što je pandemija izazvala haos s rasporedom.

Sezona je prekinuta u martu. Klubovi se brinu zbog potencijalno velikih finansijskih gubitaka, dok se dobro plaćeni igrači još trebaju složiti sa smanjenjem plaća.

Navodno, devet klubova zalaže se za okončanje sezone do 30. juna, kako bi se izbjegle komplikacije s igračima, od kojih mnogima upravo tog dana istječu ugovori.

Stadion premijerligaškog kluba Mančester junajteda u bojama Državne medicinske službe. AFP

Međutim, bila šta konkretno planirati je skoro nemoguće s obzirom na to da je teško predvidjeti do kada će trajati zdravstvena kriza. Premijer liga je već saopćila da se takmičenje neće nastaviti sve dok „ne bude sigurno i prikladno“.

Jedna od alternativa tom roku je završiti sezonu s aktuelnom tabelom, nakon što je odigrano 29 od 38 kola. No, to bi vjerovatno izazvalo sudske tužbe onih klubova koji u tom slučaju ne izborili plasman u Evropu ili bi ispali niži rang. Trenutno na tabeli vodi aktuelni evropski prvak Liverpul.

Vlasti tek trebaju odlučiti koliko će trajati trenutne zaštitne mjere.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.