NBA LIGA

Silver: Nismo u poziciji da donosimo bilo kakve odluke

Nema nikakvih rokova. Arhiv

Avaz.ba

18.4.2020

Komesar NBA lige Adam Silver ponovio je da je uprava takmičenja posvećena nastavku takmičenja, ali da za sada ne postoji nijedan određen datum za mogući povratak, ali ni krajnji rok poslije koga bi sezona 2019/2020. bila poništena.

Silver je ovo rekao tokom video-sastanka sa Upravnim odborom NBA u noći između petka i subote. Sažeto u jednom citatu: "Sve je u igri".

- Na osnovu izvještaja koje smo dobili od različitih vanjskih izvora i sadašnjih zdravstvenih radnika nismo u poziciji da donosimo bilo kakve odluke. A ne zna se ni kada ćemo biti - rekao je Silver, prenosi "Mondo".

Komesar lige rekao je da NBA prati nekoliko faktora prilikom odluke da se nastavi sezona, prekinuta 11. marta. U to spadaju: pad novih slučajeva zaraze, mogućnost masovnog testiranja, ali i put ka potencijalnoj vakcini i lijeku za Covid-19.

Osim toga, NBA pažljivo prati uputstva i preporuke Centra za kontrolu bolesti (CDC) na saveznom nivou, kao i šta rade pojedine države. Povrh svega toga, Silver je rekao da prvo moramo da se postaramo za sigurnost zdravstvenih radnika na prvim linijama "prije nego što počne da se priča o NBA igračima ili sportu".

- Mnogo je podataka koji treba da se spoje da bismo mogli da donosimo takve odluke. To je dio nesigurnosti oko cijele situacije. Nismo čak došli ni do trenutka kada možemo da kažemo 'samo ako bi se ispunili uslovi A, B i C, postojao bi jasan put povratka'. Previše je nesigurnosti trenutno da bismo precizno rekli kako ćemo dalje, rekao je Silver i dodao:

Podvlačim da je glavni princip i dalje zdravlje NBA igrača i svih umiješanih. Sve što radimo, radimo s tim kao osnovnim i glavnim principom. 

NBA nije objavila koliko je igrača zaraženo koronavirusom, ali je Silver potvrdio da je taj broj veći od početnih sedam.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.