ŠPANIJA

Još jedna utakmica Lige prvaka bila žarište širenja koronavirusa

Iako su dan ranije donesene mjere

Visoka cijena utakmice u Liverpulu. The Telegraph

Avaz.ba

20.4.2020

Epicentrom koronavirusa na fudbalskim stadionima označen je duel Lige prvaka između Atalante i Valensije, odigran u Milanu, gdje Atalanta u ovom takmičenju igra svoje domaće susrete. Bilo je govora da se nakon toga virus proširio na italijanski grad Bergamo, koji je teško pogođen.

Mjesec poslije, gradonačelnik Madrida Hoze Luis Almeida (Jose) otkrio je da se putovanje još jednog španskog tima nije smjelo dogoditi. On smatra da fudbaleri Atletika nisu trebali ići na utakmicu Lige prvaka u Liverpul. La Liga je 24 sata prije toga odlučila da zatvori sve stadione za publiku zbog koronavirusa, ali to nije spriječilo navijače Atletika da odu 11. marta na Enfild. 

Odmah poslije tog susreta krenulo je ekspresno širenje virusa Covid-19 u ove dvije države. Podsjetimo, u Liverpulu je do 20. marta bilo samo 14 potvrđenih slučajeva, a samo 14 dana kasnije, cifra je dostigla 309 preminulih.

- Sada kada pogledamo, naravno da je trebalo biti više opreza. Još dan prije utakmice je regionalni savjet Madrida usvojio važne mjere za sprečavanje okupljanja većih grupa ljudi - rekao je Almeida.

Direktor Savjeta za javno zdravlje u Liverpulu Metju Ešton (Mathew Ashton) također je naglasio tokom aprila da je upravo meč između Liverpula i Atletika utjecao na porast broja zaraženih u gradu.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.