UEFA

Otkrivamo tri moguća scenarija za polufinale i finale baraža

Učesnici utakmica baraža trebali bi poslati svoj stav u UEFA-u, koja će konačnu odluku o terminima dodatnih kvalifikacija donijeti 27. maja na sjednici Izvršnog odbora

Pjanić i Džeko. Arhiv

Piše: G. Š. / Avaz.ba

21.4.2020

Naš najbolji državni fudbalski tim trebao je 26. marta u Zenici igrati sa Sjevernom Irskom polufinale Lige nacija, odnosno baraža za Euro 2020., ali pandemija koronavirusa sve je zaustavila.

Od tada je UEFA dva puta prolongirala termine dodatnih kvalifikacija, najprije se trebalo igrati u junu, a onda je ponovo sve prolongirano na neodređeno vrijeme. Ni nakon današnje, treće videokonferencije UEFA-e s generalnim sekretarima 55 nacionalnih saveza,"Zmajevi" i dalje ne znaju kada će izaći na megdan Sjevernoj Irskoj.

Kako saznaje "Avaz", moguća su tri scenarija za odigravanje polufinalnih i finalnih utakmica baraža. Prvi je da se mečevi odigraju u septembru i oktobru, potom u oktobru i novembru ili da se oba meča odigraju u novembru. 

- Učesnici utakmica baraža trebali bi poslati svoj stav u UEFA-u, koja će konačnu odluku o terminima dodatnih kvalifikacija donijeti 27. maja na sjednici Izvršnog odbora - saznajemo od našeg izvora u UEFA-i. 

S druge strane, UEFA će prati razvoj situacije s koronavirusom, a sve nacionalne asocijacije dobile su preporuku da se nacionalna takmičenja završe u postojećim formatima. Ukoliko to nije moguće, formati se mogu mijenjati u skladu s okolnostima, ali se ide ka tome da se okončaju i prvenstva i kup takmičenja u svim raspoloživim terminima. 

Kada su u pitanju evropski klupski kupovi, očekuje se da će se Liga prvaka i Evropska liga nastaviti u avgustu. Predloženi termini finala su 27. avgust za Evropsku ligu, a dva dana kasnije za Ligu prvaka. Što se tiče naših klubova, UEFA je prolongirala datum za evropska licenciranje do 30. juna.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.