JAPAN

Nermin Haskić iz Japana za „Avaz": Zakon ne dozvoljava zabranu kretanja

Pripreme za prvu utakmicu počet ćemo 6. maja

Haskižć: Japan je veoma interesantna država. Arhiv

Piše: J. JEREMIĆ

21.4.2020

Krajem prošle godine bh. napadač Nermin Haskić je promijenio sredinu. Nakon što je u dresu Radničkog iz Niša prošle sezone bio prvi strijelac srbijanskog prvenstva, uslijedio je transfer u daleki Japan.

Banovićanin je potpisao ugovor s tamošnjim drugoligašem Omija Ardijom. Za bivšeg prvotimca Sarajeva ovo je bilo još jedno novo inozemno iskustvo. Ranije je igrao u Slovačkoj i Poljskoj, no odlazak u zemlju izlazećeg sunca ipak je nešto posebno.

Svako ko dođe u Japan susreće se s novom kulturom i običajima. To nije mimoišlo ni Haskića, koji je oduševljen japanskim narodom, ali je morao promijeni i neke dosadašnje navike.


Dva zemljotresa

- Japan je veoma interesantna država. Već su bila dva zemljotresa za mene prilično jaka, ali Japancima je to postala svakodnevica. Upoznali smo njihovu vjeru. Hrana je, također, specifična. Morao sam ponovo polagati vozački ispit. Navikavam se na tu vožnju lijevom stranom. Japanski narod je veoma ljubazan, tako da sam dobro prihvaćen od svih. Već na prvoj utakmici koju smo igrali ovdje, u Saitami, na tribinama je bilo dosta zastava Bosne i Hercegovine. Imam samo riječi hvale za sve navijače, upravu, saigrače i trenere - kaže bh. internacionalac. 

Da mu život u Japanu bude lakši, Haskiću pomaže i to što za saigrača ima bivšeg golmana Partizana Filipa Kljajića. Oni žive u istoj zgradi i provode dosta vremena zajedno. Osim običaja i stila života u novoj sredini, naš napadač našao se pred još jednim izazovom – prihvatanjem načina rada i treniranja u Japanu.

- U početku je bilo dosta teško, jer je tempo na utakmicama i treninzima dosta visok. Mnogo trčanja i duela. Trebalo mi je nekoliko sedmica da se priviknem. Ovdje je organizacija svakog treninga i utakmice isplanirana do najmanjeg detalja. Svako unaprijed zna šta treba raditi - kaže Haskić.

Neizostavna tema razgovora bila je i pandemija koronavirusa. U Japanu su, također, uvedene mjere, no drugačije od onih koje su trenutno na snazi u BiH.


Traju treninzi

- Ja sam bio ovdje početkom decembra na ljekarskom pregledu i to prije epidemije. Dosta ljudi je nosilo maske, ali Japanci to uvijek nose i dezinfekciona sredstva su bila na ulazima u sve tržne centre i restorane, tako da se ovdje virus ne širi brzo. Proglašeno je vanredno stanje, ali ljudima je omogućeno kretanje jer vlada ne želi ograničiti kretanje jer je to protuzakonito. Ono što rade je da upozoravaju ljude da budu što oprezniji - objašnjava Haskić.  

Kako kaže, trenira u klubu. U grupama su po četiri ili pet igrača i treninge ima četiri puta sedmično. Ostala tri dana predviđena su za dezinfekciju prostorija u trening centru.

- Pripreme za prvu utakmicu počet ćemo 6. maja i svi se nadamo da ćemo početkom juna moći na teren iako se još ništa konkretno ne zna. Liga bi trebala početi 6. ili 14. juna, za sada imamo takve informacije – nada se bivši igrač Sarajeva

Jači i pametniji

Svaki slobodan trenutak naš internacionalac koristi da se čuje s porodicom u BiH. Detaljno prati razvoj situacije u našoj zemlji, ali i u Nišu, gdje je, igrajući za Radnički, stekao veliki broj prijatelja. 

- Hvala Bogu pa u Banovićima i nije toliko strašno. Porodica mi je tamo i stalno se čujemo. U Nišu je malo gora situacija. Uglavnom, svi se moramo čuvati. Nadam se da ćemo iz svega ovoga nešto i naučiti. Svi se nadamo da će se ovo uskoro završiti i da se svi vratimo normalnom životu - poručuje napadač japanske Omija Ardije.


Haskić. Arhiv

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.