ŠPANIJA

Sindikat fudbalera protiv brzog povratka na teren

Kapiteni 42 kluba prve i druge lige održali su u utorak videokonferenciju s čelnicima AFE-a

AFE smatra da je prerano vratiti se na teren polovinom maja. Arhiv

Avaz.ba

22.4.2020

Španski fudbaleri ne žele se vratiti na teren dok god postoji opasnost od koronavirusa, saopćeno je danas iz Sindikata španskih fudbalera (AFE).

Kapiteni 42 kluba prve i druge lige održali su u utorak videokonferenciju s čelnicima AFE-a i razgovarali o uvjetima povratka na teren. S obzirom na to da je španski premijer Pedro Sančez (Sanchez) najavio ublažavanje ograničenja kretanja stanovnika u drugoj polovini maja, La Liga želi da se igrači tada vrate na treninge na stadionima zatvorenim za publiku. 

AFE, međutim, smatra da je to prerano, jer Španija sa 205.000 pozitivnih osoba na koronavirus ima najviše zaraženih u Evropi, a nakon Italije, i najviše preminulih.

– Zdravlje je bila glavna tema našeg sastanka i u tom aspektu postoji apsolutno jedinstvo među nama. Igrači žele da ministarstvo zdravstva donese konačnu odluku o tome kada ćemo moći trenirati i igrati - piše u saopćenju AFE-a.

La Liga se još nada da bi se prvenstvo moglo nastaviti u junu i završiti u julu. 

Predsjednik La Lige i predsjednik Fudbalskog saveza Španije sastali su se u nedjelju u sjedištu Državnog ureda za sport sa predsjednicom te nadležne institucije... Nastojali su usaglasiti protokol o povratku na treninge, ali AFE nije bio pozvan na sastanak. Inače, odnosi između La Lige, Fudbalskog saveza Španije i AFE-a već su duže vrijeme narušeni.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.