HISTORIJA

Nije bilo TV kamera, ali sada se može vidjeti najljepši Peleov gol ikada

Brazilac tvrdi da je to najbolje od njega

Pele iz igračkih dana. Arhiv

Piše: Avaz.ba

23.4.2020

On se zove Edson Arantes do Nascimento, a svima je poznat kao Pele i mnogi će reći najveći nogometaš svih vremena. Naravno, svako vrijeme nosi svoje najbolje igrače, ali Pele će to jasno i glasno reći za sebe bez trunke skromnosti. Za to mu pravo daju tri osvojena naslova svjetskog prvaka s Brazilom (1958., 1962. i 1970.), dva naslova prvaka svijeta sa Santosom te šest titula brazilskog prvaka tokom šezdesetih godina, kada je ta liga bila možda i najjača na svijetu.

Dao je više od 1.000 golova, a među njima ima stvarno legendarnih, poput onog iz finala Svjetskog prvenstva 1958., kada je kao 17-godišnjak zabio protiv domaćina Švedske. Prodao je takozvani sombrero domaćem defanzivcu i zabio pogodak.

Dileme o najljepšem golu legendarnog Brazilca stalno su prisutne, a Pele je u jednoj TV emisiji rekao da mu je najbolji gol onaj koji je postigao 1959. godine u Sao Paulu protiv tamošnjeg Juventusa. Problem je što nije bilo prijenosa, ali grupa entuzijasta išla je provjeriti kako je taj pogodak izgledao.

Imaju izjave svjedoka da je Pele izveo trostruki sombrero i potom zabio glavom. Uslijedila je animacija i sada se može vidjeti kako je to izgledalo.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.