ISTANBUL

Fahrudin Omerović za "Avaz": Turska je dobro reagirala na virus

Planiraju da bi polovinom juna ili u julu mogli nastaviti sezonu

Omerović: Kao i svugdje, i ovdje ima dosta ograničenja. Arhiv

Piše: Goran Šumar/Avaz.ba

24.4.2020

Fahrudin Omerović (58), nekadašnji golman tuzlanske Slobode, Partizana, Kočelijaspora i Istanbulspora, ali i reprezentacija bivše Jugoslavije i BiH, trenutno je u svom istanbulskom domu, gdje čeka završetak pandemije koronavirusa.


Državni praznik

- Kao i svugdje, i ovdje ima dosta ograničenja. Naprimjer, zabranjeno je kretanje starijima od 65 godina i mlađima od 20 godina - rekao je Omerović u razgovoru za "Dnevni avaz" te dodao: 

- Za razliku od BiH, ovdje policijski sat nije svakog dana, ali je uveden tokom posljednja dva vikenda. Međutim, kako je 23. aprila ovdje bio državni praznik, koji se spaja s vikendom, potpuna zabrana kretanja proširena je na četiri dana.

Kako kaže, vrijeme provodi u stanu.

- Nastojim da ne izlazim vani, jer za to nemam ni nekih velikih potreba. Navikne se čovjek na to, malo discipline i drugih zanimacija tako da vrijeme prolazi.

Sportisti su, inače, naviknuli na disciplinu i karantin, ne ovoliko dug, ali...

- Ima i toga u svemu tome. Najvažnije je da se sada čovjek prvo posveti sam sebi, a onda automatski i okolini. Ako se nešto mora, onda nije ni teško - konstatira nekadašnji trener specijalista za rad s golmanima Istanbulspora, Malatijaspora, Konjaspora, Ankaraspora, Fenerbahčea...

Nastavak sezone

Kada je u pitanju fudbal, u razgovoru s Omerovićem saznali smo da ni Fudbalski savez Turske ne može donijeti konačne odluke u vezi s nastavkom sezone.  

- Vezane su im ruke. Savez je vezan za UEFA-u, a s druge strane, u ovoj situaciji i za državne organe. Oni su prvi na potezu. Ovdje, otprilike, planiraju da bi polovinom juna ili u julu mogli nastaviti sezonu, odnosno tih sedam-osam kola, koliko je ostalo. Naravno, bez navijača. Ali, sve, opet, zavisi od razvoja epidemiološke situacije i svega toga - naglašava Omerović.

Kako trenutno stoje stvari, izgleda da je Turska spriječila naglo širenje koronavirusa.

- Ovdje je popunjenost intenzivne njege zaraženima oko 50 posto. A dosta osoba se testira tokom dana, njih skoro 40 hiljada. Situacija nije alarmantna kao što je to bilo u Italiji ili, naprimjer, Francuskoj, Španiji. Ovdje je sve pod kontrolom, koliko to sve može da se iskontrolira, ne znam ni ja sam. Uglavnom, država je uspješno provela dosta mjera, od besplatnih zaštitnih maski za sve građane do testova i lijekova koji daju dobre rezultate prilikom liječenja zaraženih - rekao je Omerović.

Omerović je ostavio dubok trag u Partizanu. Arhiv

Izbjegao karantin

- Pred početak ove pandemije, bio sam u Bosni tri sedmice. U Istanbul sam se vratio 17. marta, a već 18. svi putnici s inozemnih letova morali su ići u dvosedmične državne karantine. Ne u samoizolaciju u svojoj kući. To sam izbjegao, maltene, u posljednji čas - otkriva naš nekadašnji reprezentativni golman.

Teško je planirati

Omerović je od 9. februara, kada je raskinuo ugovor s Konjasporom, bez angažmana. 

- Teško je sada nešto planirati. Jer, sve je stalo, sve je na neki način blokirano. Klubovi će, vjerovatno, morati ići na reorganizaciju i smanjenje budžeta. Šta će se sve poslije toga dešavati, to je sada još pod znakom pitanja. Mislim da je ovdje Savez donio neke odluku da klubovi minimalno za 30 posto smanje budžete – prenosi Omerović.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.