ŠPANIJA

Prvi put osuđeni na zatvorsku kaznu zbog namještanja utakmica

Pod istragom su bile dvije utakmice odigrane u sezoni 2013/2014, za koje su čelnici Osasune platili dvojici igrača Real Betisa kako bi utjecali na njihov ishod

Amaja je osuđen na godinu zatvora. Rayovallecano.es

Avaz.ba

24.4.2020

Sud u Španiji osudio je danas devet bivših fudbalskih funkcionera, igrača i biznismena nakon što su proglašeni krivima za namještanje fudbalskih utakmica. 

Pod istragom su bile dvije utakmice odigrane u sezoni 2013/2104, za koje su čelnici Osasune platili dvojici igrača Real Betisa kako bi utjecali na njihov ishod.

U presudi suda u regionu Navara navodi se da su bivši funkcioneri Osasune platili igračima Betisa Antoniju Amaji (Amaya) i Haviju Toresu (Xavier Torres) kako bi ih ohrabrili da pobijede Valjadolid u pretposljednjem meču, a zatim izgube od Osasune u posljednjoj utakmici sezone. Amaja i Tores dobili su po godinu zatvora, dok je bivši izvršni direktor Osasune Anhel Vikaj (Angel Maria Vizcay) dobio osam godina i osam mjeseci, a krivim su proglašena i dva biznismena... S druge strane, oslobođeni su direktor Dijego Makirijan (Diego) i bivši fudbaler Betisa Žordi Figueras (Jordi).

Ovo je prvi put u Španiji da je neko osuđen na zatvorsku kaznu zbog namještanja utakmica.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.