MAĐARSKA

Eldar Ćivić iz Budimpešte za „Avaz": Nikako nismo prekidali treninge na travnjaku

Imamo baš jake treninge, tako da bih teško mogao izdržati ramazanski post

Ćivić: Tri puta sedmično, ponedjeljkom, srijedom i petkom, treniramo na terenu. Arhiv

Piše: Avaz.ba

27.4.2020

Naš reprezentativac iz budimpeštanskog Ferencvaroša Eldar Ćivić (23) u razgovoru za „Dnevni avaz“ kazao je da njegov klub ni tokom pandemije koronavirusa nije prekidao trenažni proces na velikom fudbalskom terenu!


Nastavak sezone

- Ni nakon martovskog zaustavljanja takmičarskih sezona mi nismo prestajali trenirati u našem trening kampu. Trenažni proces se odvija po grupama koje čini po šest igrača - objašnjava Ćivić i dodaje: 

- Tri puta sedmično, ponedjeljkom, srijedom i petkom, treniramo na terenu, a utorkom i četvrtkom individualno u kući. Pet dana smo aktivni, a subota i nedjelja su slobodni dani.

Kada Mađari planiraju nastaviti takmičarsku sezonu? 

- Danas ili sutra očekujemo tu vijest jer je zakazana neka sjednica u savezu. Međutim, prije konačne odluke obavit će razgovore s predstavnicima klubova. Uglavnom, spominju se dva termina, sredina maja ili početak juna. Naravno, bez gledalaca, jer situacija je takva kakva je. Ide lijepo vrijeme, te se nadam da će ovaj virus ubrzo nestati kako bi se sve stvari polako vratile u normalu.


Ćivić. Arhiv

Je li u Mađarskoj bilo zaraženih fudbalera?  

- Koliko ja znam, nije.

Jesu li ostali mađarski prvoligaši prekidali trenažni proces, odnosno jesu li trenutno u trenažnom procesu na terenu? 

- Mislim da sve ekipe trenutno treniraju. Neke su imale pauzu, odnosno trenirale samo individualno. Naprimjer, Videoton našeg Are (Armin Hodžić, op. a.) ponovo je na terenu, gledao sam neke slike.

Kakva je trenutna epidemiološka situacija u Mađarskoj, u Budimpešti?

- Ne znam šta da vam kažem. Jučer i prekučer je otkriveno najviše zaraženih, a ukupni broj je skoro 2.500. Međutim, ovdje ljudi normalno izlaze na ulicu, šetaju. Idu na piknike, kao da nije vrijeme pandemije. Naprimjer, ovdje, u Budimpešti, slobodno možeš trčati u parku ili igrati tenis, badminton i slično.


Klanjam sabah

- Ali, ne može se okupljati u grupama. Također, s obzirom na to da je ovdje sada baš toplo vrijeme – danas je više od 20 stepeni u hladu, ne možeš ići u park ili na obalu Dunava i sunčati se, moraš imati neku aktivnost. Za razliku od naše domovine, ovdje nema policijskog sata, a starije osobe mogu ići u trgovine samo od 9 do 12 sati. 

S obzirom na to da ste vjernik, možete li postiti tokom ramazana?  

- Ustanem i klanjam sabah, ali ne mogu postiti. To bi bilo baš teško, uz treninge, po ovako toplom vremenu. Imamo baš jake treninge, tako da bih teško mogao izdržati ramazanski post

Poklapanje termina

Zbog termina klupskih treninga, ne može trenirati online s našim reprezentativcima. 

- Termini nam se poklapaju. Jer, tek što završim klupski trening, počinje reprezentativni. Treninzi s klubom mi počinju uglavnom u 10:30 ili 11:30 sati, po dvije grupe treniraju u jednom terminu, a reprezentativni tačno u podne - objašnjava Ćivić i dodaje da su reprezentativni treninzi organizirani više zbog upoznavanja i druženja.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.