ŠVICARSKA

FIFA predložila novo pravilo

Ovaj prijedlog treba odobriti FIFA-ino tijelo IFAB koje donosi odluke o pravilima

Novo pravilo važilo bi do kraja sljedeće godine. Arhiv

Avaz.ba

27.4.2020

Međunarodna nogometna federacija (FIFA) danas je predložila privremenu mjeru prema kojoj bi ekipama bilo dopušteno do pet zamjena po utakmici, umjesto dosadašnje tri. U kući svjetskog fudbala smatraju da bi ta ideja pomogla timovima u borbi protiv zgusnutog rasporeda utakmica jednom kada nacionalne lige nastave prekinuta prvenstva i pokušaju ih završiti u što kraćem roku. 

Ovaj prijedlog treba odobriti FIFA-ino tijelo IFAB koje donosi odluke o pravilima, a konačnu riječ će dati organizatori takmičenja.

Svakoj ekipi će biti dopušteno na utakmici izvesti pet zamjena, uz mogućnost još jedne zamjene u slučaju da se igraju produžeci - navodi se u saopćenju FIFA-e. 

Izmjene bi trebale biti izvršene u tri intervala plus poluvrijeme. Ova bi se mjera počela provoditi ove sezone i nastavila bi se i iduće sezone, a odnosila bi se i na sve međunarodne utakmice igrane do 31. decembra sljedeće godine.

Iz FIFA-e također ističu i kako bi se nogomet trebao nastaviti tek kada zdravstvene službe i vlade objave da je igranje utakmica apsolutno sigurno.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.