NIZOZEMSKA

Utreht i Kambur spremaju tužbe: Hoće li Savez promijeniti odluku?

Prvenstvo je prekinuto devet kola prije kraja

Utreht će putem suda tražiti odštetu. Arhiv

Avaz.ba

28.4.2020

Nizozemski nogometni savez prvi je u Evropi službeno otkazao nastavak prvenstva, što je podignulo puno prašine.  Savez je prošle sedmice, podsjetimo, dopustio klubovima da glasuju o budućnosti sezone prekinute zbog pandemije koronavirusa. Čak 16 klubova glasalo je za nastavak, devet je bilo protiv, a devet suzdržano. Budući da nije bilo većine, Udruženje klubova je odluku prepustilo Savezu koji je na kraju odlučio prekinuti sezonu. 

Prvenstvo je prekinuto devet kola prije kraja, u trenutku kad su Ajaks i AZ Alkmar bili izjednačeni na prvom mjestu s 56 bodova, ali je klub iz Amsterdama imao bolju gol razliku. AZ je tako ostao bez prilike da se bori za titulu prvaka, s tim što je Savez odlučio da će za Ligu prvaka prijaviti Ajaks i AZ, a u Evropsku ligu Fejenord, PSV i Viljem II.

I dok se AZ pomirio s odlukom, to se ne može reći za Utreht koji je najavio tužbu. Utreht je prije prekida prvenstva bio jedno mjesto ispod Viljema, ali s utakmicom manje i puno boljom gol razlikom, ali je ostao bez Evrope. Ovaj klub, kako je najavljeno, borit će se za odštetu.

Ljuti su i čelnici drugoligaša Kambura koji je devet kola prije kraja prvenstva imao 11 bodova prednosti na prvom mjestu i na najboljem putu da ostvari plasman u nizozemsku elitu. Ali, pošto je su otkazana sva takmičenja, ove sezone neće biti ni ispadanja, ni ulaska u viši rang takmičenja.

Čelnici Kambur su otišli toliko daleko da su unajmili softversku kuću koja je napravila 10.000 simulacija završetka Druge lige i klub iz Leuvardena je u 95,5 posto slučajeva izborio plasman u Erediviziju.

Navodno, još neki klubovi se spremaju da pravdu potraže na sudu. Zbog toga u Nizozemskom nogometnom savezu razmišljaju o promjeni odluke i nastavku prvenstva kad epidemiološki uslovi budu bolji, prenosi Index.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.