REPREZENTATIVCI

Džeko: Imao sam težak put, kao i svi koji dolaze iz Bosne, iz rata

Džeko: U školi sam igrao košarku, jer sam bio vrlo visok. Arhiv

Avaz.ba

2.5.2020

Kapiten Rome i naše reprezentacije Edin Džeko izjavio je u razgovoru za klupsku televiziju da je prije nekoliko sedmica istaknuo da želi ponovo igrati, uz prave sigurnosne mjere prije svega, jer je zdravlje na prvom mjestu. 


Trening-kamp ili park

- U ovom trenutku mislim da je sigurnije trenirati u našem trening-kampu nego po parkovima. Mislim da je to apsurdno. Roma radi mnogo na borbi protiv epidemije koronavirusa, a sigurno je kako će i u samom trening-centru osigurati najbolje uvjete za igrače i sve uposlenike – rekao je Džeko.

Pojedini italijanski političari, podsjetimo, smatraju da ekipe zbog pandemije koronavirusa trebaju trenirati na javnim, otvorenim površinama, poput parkova, a ne u svojim trening-centrima.

- Roma je u posljednjih nekoliko mjeseci učinila mnogo važnih stvari za sve u klubu. Nadamo se da ćemo se uskoro moći vratiti trenirati u Trigoriji. Ako gledamo finansijski, fudbal se ne igra samo zbog nas, igrača, nego i zbog uposlenika u klubovima i svih onih drugih koji žive od fudbala. Naravno, tu je i ogromna ljubav navijača, zbog kojih sve to uopće i postoji. Nadam se da ćemo zbog svih nabrojanih što prije zaigrati.


Edin i Amra Džeko. Arhiv

Nedavno ste objavili fotografiju na kojoj kao dječak držite šal Rome...

- Prije 18 godina, sa Željezničarom sam bio na turniru u Ferari. Šetali smo ulicama, kupovali dresove i druge fudbalske stvari, a ja sam kupio taj šal. Zaboravio sam gdje je tako da me fotografija obradovala.

Šta biste radili da niste fudbaler?

- Nikad nisam razmišljao o tome. Volim mnoge sportove, ali fudbal je broj jedan. U školi sam igrao košarku, jer sam bio vrlo visok. Rekli su mi da je lakše igrati košarku. Ali, ja sam postao fudbaler.

Kako se postaje profesionalni fudbaler?

- Nije lako postati profesionalni fudbaler. Treba biti talentiran, ali to nije presudno. Vidio sam mnoge igrače koji su mnogo radili i uspjeli, čak i da nisu bili talentirani. U omladinskim ekipama u BiH bilo je mnogo više talentiranih i boljih igrača od mene, koji na kraju nisu uspjeli dostići visok nivo. Treba imati i malo sreće, koju morate zaslužiti sa mnogo rada, te uvijek treba biti pozitivan.



Škrinjar, Kulibali, Kjelini...

Protiv koga Vam je bilo najteže igrati?  

- Mnogo je jakih defanzivaca u Seriji A. Tu su Škrinjar, Kulibali, Kjelini… Također, tu je Ačerbi, kojem se ne pridaje previše pažnje, a sjajan je igrač. Onaj koji najviše lomi je Kjelini – rekao je Džeko uz osmijeh.


Ponos nacije

Dijamantu je drago što mnogi u BiH u njemu vide simbol naše zemlje.

- Imao sam težak put, kao i svi koji dolaze iz Bosne, iz rata. Izaći iz toga nije bilo lako i svi smo izašli snažni. Drago mi je što me ljudi u Bosni vide kao simbol, kao nekoga ko je dao nešto za Bosnu. Ponosan sam na sve to, to znači da zemlju predstavljam na pošten i poseban način – rekao je Džeko.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.