FIFA

U evropskom fudbalu više ništa neće biti isto

Mnoge lige i dalje se nadaju da bi mogle završiti ovu sezonu, ali to bi moglo prolongirati start naredne

Većina takmičenja je stopirana sredinom marta. Arhiv

Avaz.ba

2.5.2020

Potpredsjednik Svjetske fudbalske federacije (FIFA) Viktor Montaljani (Victor Montagliani) rekao je da postoji mogućnost da sezone u evropskim državnim prvenstvima budu igrane unutar jedne kalendarske godine.

To je ideja o kojoj će se raspravljati, naročito zbog krize izazvane pandemijom koronavirusa. Većina fudbalskih takmičenja širom svijeta je stopirana sredinom marta i veliko je pitanje da li će se prekinuta sezona uopće i odigrati do kraja.

Montaljani, bliski saradnik predsjednika FIFA-e Đanija Infantina (Gianni), kaže da bi se takav potez uklopio u planove FIFA-e koja će Svjetsko prvenstvo u Kataru održati u novembru i decembru 2022. godine.

Šefovi svjetskog fudbala kažu da će ova igra biti potpuno drugačija kada prođe pandemija i da bi trenutna situacija mogla biti šansa da se u potpunosti prekroji kalendar.

Montaljani, koji je i predsjednik CONCACAF-a (Fudbalska federacija za Sjevernu i Srednju Ameriku i Karibe) kaže da se u Americi sezona već igra unutar jedne godine.

Da li će sezona biti odigrana do kraja. Arhiv

- Možda je to solucija koja bi se mogla koristiti i u Evropi i u Africi. To treba razmatrati na državnom i kontinentalnom nivou – rekao je Montaljani.

Mnoge evropske lige, uključujući vodeće, kao što su Italija, Njemačka i Engleska, i dalje se nadaju da bi mogle završiti ovu sezonu, ali to bi moglo prolongirati start naredne.

I Evropska nogometna federacija (UEFA) želi privesti kraju svoja dva udarna takmičenja, Ligu prvaka i Evropsku ligu.

Ideju o sezoni u jednoj godini već je ranije iznio i bivši njemački fudbalski as Karl-Hajnc Rumenige (Karl-Heinz Rummenigge), dok je bio predsjednik Udruženja evropskih klubova (ECA).

- Bilo gdje, u Njemačkoj, Francuskoj ili Engleskoj, ljeto je najbolje vrijeme u godini. I mi tada ne igramo. U najdubljoj zimi, kada je hladno i pada snijeg, mi igramo u uvjetima koji su gotovo neprihvatljivi i za igrače i za gledaoce, to nije logično – rekao je svojevremeno Rumenige.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.