SLOVENIJA

Sergej Jakirović iz Maribora za "Avaz": Život piše lijepe priče

Spreman sam za novu eru najuspješnijeg slovenskog kluba

Jakirović: Zahovič i Milanič su u minulih 13 godina postavili ljestvicu veoma visoko. Arhiv

Piše: Avaz.ba

3.5.2020

Novi šef stručnog štaba Maribora Sergej Jakirović doputovao je u četvrtak iz Zagreba u Sloveniju, gdje će sutra saznati datum nastavka trenažnog procesa na terenu, odnosno fudbalske sezone.


Tri scenarija

- Dobit ćemo u ponedjeljak službenu odluku nadležnih institucija. Ovdje se svi nadaju da će se iduće sedmice ekipe vratiti na teren, ali još ništa ne možemo reći sa sigurnošću - rekao je Jakirović u razgovoru za „Dnevni avaz“ te dodao: 

- Moj štab i ja prvo imamo sedam dana samoizolacije...

Slovenci, inače, imaju tri scenarija za nastavak sezone – 23. i 30. maj te 6. juni.

- Vjerovatno taj prvi otpada, jer je to možda i rano tako da sve zavisi od toga kada ćemo početi trenirati. Međutim, sve je to još u zraku - konstatira naš bivši reprezentativac te napominje da jedino ekipe u Hrvatskoj ulaze u drugu sedmicu trenažnog procesa na terenu.

Nakon duge dominacije, Maribor je tokom ove sezone imao mnogo problema u Prvoj ligi Slovenije. Trenutno je tek četvrtoplasirani na tabeli, sa sedam bodova zaostatka za Olimpijom.

- Zlatko Zahovič i Darko Milanič (bivši sportski direktor i trener Maribora, op. a.) postavili su ljestvicu u minulih 13 godina veoma visoko. Oni su najuspješniji, da tako kažem, dvojac u historiji Maribora, i što se tiče titula i svega ostalog što prati nogomet, mislim na transfere. Zbog svega toga, kapa im dolje za sve što su napravili. Međutim, ovdje sada svi govore da je ovo početak neke nove ere. Jer, vjerovatno, dođe do nekog zasićenja. Oni su otišli, sada smo tu mi, novi sportski direktor... Nadamo se da ćemo nastaviti stazama naših prethodnika. Svjesni smo da je to veoma teško, ali treba biti optimista i napraviti sve da tako bude - ističe Mostarac Jakirović te dodaje da život piše lijepe priče.


Tri Bosanca

Podsjeća da je prije dvije godine bio na stručnoj praksi za UEFA-inu profesionalnu trenersku licencu baš u Mariboru.  

- Dva puta sam s Goricom, u reprezentativnim pauzama, igrao prijateljske utakmice u Mariboru tako da sam dobro upoznat s igračkim kadrom. Naravno, pratio sam i slovensku ligu, kao i sve u regiji. Znam da su tu i tri igrača iz Bosne, Jasmin Mešanović, golman Kenan Pirić, te „mali“ Nardin Mulahusejnović. Mali od 190 centimetara. Znam dosta šta i koliko mogu, dovoljno sam upoznat. Kenan je i reprezentativac, branio je standardno, Jasmin je ili bio starter ili ulazio, dok je Nardin igrao manje - analizira naš mladi stručnjak.

Na pitanje hoće li 22-godišnji Mulahusejnović sada igrati više, Jakirović odgovara:

- Vidjet ćemo. Ozbiljno računam na sve igrače. Svjestan sam, to je čista psihologija, kad dođe novi trener, oni će napraviti sve da se pokažu u što boljem svjetlu. Hvala Bogu, meni je teren jedino mjerilo. A i do sada su kod mene svi dobivali priliku.

Priželjkivao ovakav korak

Jakirović ocjenjuje da je preuzimanje Maribora, nakon Sesveta i Gorice, odličan korak u njegovoj karijeri. 

- Nešto ovako sam baš priželjkivao, da idem korak naprijed. Maribor je sigurno stepenica više u mojoj trenerskoj karijeri. To je najtrofejniji, veliki slovenski klub, koji uvijek želi da se bori za titulu i igra grupnu fazu ili Lige prvaka ili Evropske lige. To su neki ciljevi koji su sasvim realni s obzirom na činjenicu o kakvom se klubu radi - rekao je novi trener Mariborčana.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.