ZAGREB

Sutra dan D za hrvatski sport

Pripremljen plan povratka sportova u daljnjoj fazi. Arhiv

Avaz.ba

4.5.2020

Ovaj je ponedjeljak označio jubilarni 70. dan od pojave prvog slučaja novog koronavirusa u Hrvatskoj, prenose SN. Nešto manje dana, ali opet mnogo iz perspektive poklonika sporta, sve stoji. Dobro, sad se više ne može reći da stoji baš sve, jer klubovi polako počinju trenirati, pale se sportski strojevi i kreće u proizvodnju nekih novih vrijednih rezultata, ali takmičenja, utakmice i priredbe još su obustavljeni.

Na današnjoj pres-konferenciji Nacionalnog štaba civilne zaštite Republike Hrvatske na dva "sportska" pitanja odgovorio je Krunoslav Capak, direktor Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo. Naime, nakon što je "vraćen" rekreativni sport na otvorene prostore i nakon što su sportisti 1. i 2. kategorije počeli s treninzima u manjim grupama, javnost zanima kada će se rehabilitirati ostali sportovi i početi takmičenja.

Nogometaši Dinama već drugu sedmicu treniraju na terenu. Arhiv

- Postoji klasifikacija sportova, to već znate. U nekim sportovima kontakt je vrlo blizak i tu moramo biti oprezni prilikom vraćanja treninga u njima. Popustili smo sa mjerama neke vrste, u kontaktu smo i sa Centralnim državnim uredom, s kojim ćemo sutra imati sastanak - najavio je Capak.

Na tom bi se sastanku trebale razjasniti daljnje tačke povratka sporta u život što bliži nekadašnjem. 

- SDUŠ je pripremio plan povratka sportova u daljnjoj fazi. Razmotrit ćemo u utorak ujutro sve mogućnosti i donijeti neke sljedeće odluke. Popustit će se i s drugim mjerama u pogledu sporta, ali na svemu tome zajednički rade epidemiolozi i struka - dodao je.

Na konkretno pitanje kada će se moći nastaviti sportska takmičenja, Capak je uz osmjeh kratko rekao:

- U sljedećoj fazi!

Utorak bi, dakle, mogao biti ključan dan za nastavak hrvatskog sporta. Nakon sastanka u SDUŠ-u, saznat ćemo detalje oko povratka sporta u normalu, a pred nama je i sjednica Izvršnog odbora HNS-a, na kojoj se donose ključne odredbe za nastavak života našeg nogometa na svim nivoima.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.