LEGENDE

NSBiH čestitao rođendan Ivici Osimu

Njegova filozofska shvatanja fudbala, ali i života, su dragocjena jer su iskrena i uvijek usmjerena ka napretku

Ivica Osim. NSBiH

Piše: Avaz.ba

6.5.2020

Prije 79 godina, 6. maja u Sarajevu je rođen jedan od fudbalskih velikana Ivica Osim.

- Fudbalsku karijeru počeo je 1954. godine u omladinskom pogonu sarajevskog Željezničara, za čiji prvi tim debituje 1959. godine na utakmici protiv Proletera iz Osijeka, saopćeno je iz Nogometnog saveza BIH. 

Tokom igračke karijere nastupao je još za holandski Cvole, te francuske klubove Strazbur i Valensijen. Za „A“ reprezentaciju Jugoslavije je odigrao 16 utakmica i postigao osam golova. Učestvovao je na Olimpijskim igrama 1964. godine u Tokiju, kada je u pet odigranih utakmica postigao četiri gola. Kao trener vodio je Željezničar, Partizan, Panatenaikos, Šturm, Džef Junajted, te reprezentacije Jugoslavije i Japana. 


Osim je 22. decembra 2016. godine proglašen za počasnog predsjednika NSBiH. Arhiv

- Njegova, često filozofska shvatanja fudbala, ali i života, su dragocjena jer su iskrena i uvijek usmjerena ka napretku. Član je Odbora za posredovanje i savjetovanje NSBiH od 2012. godine, a 22. decembra 2016. godine proglašen je za počasnog predsjednika NSBiH. Sretan rođendan Ivici Osimu, uz želje za dobro zdravlje upućuje rukovodstvo i administracija NSBiH, ističu iz kuće bh. fudbala.

Popularni Švabo je već više od godinu i po u Gracu...

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.