ŠPANIJA

Meho Kodro za "Avaz": Pjanić baš ima profil Barceloninog igrača

Pjanićev prelazak u Barcu nije medijska špekulacija

Kodro: Nije to prvi put da me neko pita za Pjanića i Barcelonu, odnosno da ga vežu za taj veliki klub. Arhiv

Piše: Goran Šumar/Avaz.ba

8.5.2020

Nekadašnji napadač Barcelone Meho Kodro (53) u razgovoru za „Dnevni avaz“ istakao je da eventualni transfer našeg reprezentativca Miralema Pjanića (30) nije u domenu medijska špekulacija koje u nedostatku, kako kaže, pravih fudbalskih vijesti čitamo svaki dan, nego provjerena informacija.


Barcin tip igrača

- Ne, nije to špekulacija, nego realnost. Naravno, pratim sve to. Nije to prvi put da me neko pita za Pjanića i Barcelonu, odnosno da ga vežu za taj veliki klub. Odavno imam jasno mišljenje, a to je da Pjanić baš ima profil Barceloninog igrača, ističe Kodro te dodaje: 

- U okolnostima u kojima se sada nalazi Barca i shodno potrebama u ekipi, milsim da bi im Pjanić legao kao „kec na desetku“. On je igrač tog tipa koji bi mogao da popuni te neke praznine - ustvari ne praznine, nego bolje rečeno potrebe Barcelone u ovom momentu. Tako je bilo i prije... Pjanić je stvarno dobar igrač koji ima nešto što je Barceloni sada potrebno. I što Barcin stil igre traži.

U Barceloninoj formaciji 4 – 3 – 3 naš as iz Juventusa može da igra i naprijed i pozadi.

- U ovim okolnostima, on bi mogao da igra pivota – tog zadnjeg, ispred ofanzivnih igrača. Također, može uspješno da igra i na poziciji koju je igrao Ivan Rakitić, naprimjer. Da igra možda i čak malo isturenije, da se ubacuje iz drugog plana, iako ja mislim da je Pjanić puno jači kad organizira igru od pozadi i kada se ubacuje iz drugog plana, analizira Kodro.

Pjanić: Naš as iz Juventusa. Arhiv

Na pitanje koliko je realno da se realizira Pjanićev transfer u Barcu, Kodro odgovara:  

- O tome se priča dosta u fudbalskim krugovima, a kad je već tako, onda nešto ima tu. U ovom trenutku je veoma teško predvidjeti kako će se razvijati stvari, ali činjenica je da on ima kapacitet i kvalitet da igra u Barceloni. S druge strane, Barca treba igrače poput njega jer joj odgovara takav profil igrača. Međutim, malo je situacija – naravno zbog ove pandemije, nezgodna na fudbalskom tržištu. Sve je to, jednostavno, poremećeno tako da je sada vrlo teško i njima u Barceloni.


Donositi odluke

Teško im je donositi odluke, ali će to morati raditi. Pjanić im je na stolu, među dva-tri igrača, a ja se nadam da će izabrati njega. Malo sve to zavisi i od Rakitića, odnosno hoće li on ići u Sevilju, Italiju, Totenhem – ima raznih priča, ili neće, te šta će biti sa Brazilcem Arturom, koji je izrazio želju da ostane u Barci. Treba se uklopiti dosta tih nekih stvari, ali ja priželjkujem da se realizira taj transfer, najavljuje bh. trener koji skoro 30 godina, sa kraćim prekidima, živi u San Sebastijanu. 

Kako smo saznali u razgovoru sa našim fudbalskim stručnjakom, i u Španiji se život polako vraća u normalu. Međutim, kako kaže, malo sporije...

- Sada je to ipak puno drugačije, nego što je to bilo prije 15 dana. Ovdje je dva mjeseca bilo nezgodno, baš nezgodno. Prije šest-sedam dana pustili su nas malo da izađemo vani i odmah je to drugačije. A također, malo su relaksirane i druge mjere. Svaki dan ima manje i zaraženih i preminulih, sve više je oporavljenih, što je ohrabrujuće. Ide to dobro, nije baš kao što bismo htjeli, ali osjete se promjene. Dosta stvari zna se čak i u fudbalu, neki timovi su već počeli i trenirati, drugi obavljaju ljekarske preglede. Uglavnom, počinju pripreme za pripreme, baš tako, prenosi Kodro.Goran ŠUMAR

Kenan se vratio u Bilbao

Mehin sin Kenan se iz San Sebastijana vratio u Bilbao. 

- Inače, u Španiji se još ne može kretati između provincija... Kenan je jutros (jučer – op.a.) bio na ljekarskim pregledima u Bilbau, a u nedjelju ili ponedjeljak bi trebali početi trenirati. Prve treninge na terenu će raditi individualno, ne znam kako će to organizirati - danas ili sutra će znati malo više, a za sedam do deset dana u manjim grupama, rekao nam je Meho Kodro.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.