NJEMAČKA

Demir Hotić za "Avaz": Nije rano za nastavak Bundeslige

Nijemci sve odlično kontrolišu, sve se radi temeljno, tvrdi Hotić

Hotić: Igrati bez gledalaca je katastrofa, ali takva je situacija. Arhiv

Piše: Goran Šumar/Avaz.ba

12.5.2020

Prva i druga njemačka Bundesliga trebale bi biti nastavljene u subotu, uprkos pandemiji koronavirusa, ali i upozorenjima pojedinih igrača, koji upozoravaju na rizike po njihovo zdravlje.

Tako je naprimjer Neven Subotić (Union Berlin – 31), Bosanac sa srbijanskim fudbalskim državljanstvom, uzdrmao Njemačku svojom izjavom: Prerano se vraćamo na teren.


Pod kontrolom

Tim povodom razgovarali smo sa bivšim trenerom Željezničara i Veleža Demirom Hotićem (57), koji nakon uspješne igračke karijere živi u Kajzerslauternu. 

- Ne, nije rano za nastavak Bundeslige, tvrdi Hotić, te dodaje:

- Mislim da Nijemci sve odlično kontrolišu, sve se radi temeljno – od testiranja igrača, do osiguravanja svih ostalih uslova. Ovdje se ništa ne radi nabrzinu, sve će se pripremiti na najbolji mogući način.



Subotić. Arhiv

Ipak, pojedini njemački mediji tvrde da je profit ispred zdravlja igrača, koji upozoravaju na rizike po njihovo zdravlje.

- Ma ne... Bune se samo oni koji imaju problema u klubu, odnosno čiji su klubovi u zoni ispadanja... Naprimjer, protestvuju i iz nekih klubova koji žele da se sezona završi trenutnim rezultatima, jer im to odgovara da uđu u viši rang. Međutim, nema toga kod Švabe. Ovdje to ne daju... Odigraj sezonu i na terenu ostvari konačan plasman. Kad bi po tim što „pametuju“ trebalo nastaviti sezonu, u avgustu, u septembru. Onda dolazi zima i ko može garantovati da se neće vratiti ovaj virus, pita se Hotić.


Redovna testiranja

U razgovoru sa Hotićem saznali smo da će Nijemci igrače testirati dva puta sedmično. 

- Rade to i sada... Testovi se obavljaju svaki utorak i subotu, a tako će biti i kad se nastavi sezona. Ne znam da li se to može napraviti kod nas u Bosni ili naprimjer u regiji, ali ovdje oko toga neće biti problema. Zbog toga mislim da je dobro što se ovdje sezona nastavlja u subotu. Ne radi se tu samo o profitu klubova, nego i o isteku ugovora igrača, prijelaznom roku. Jednostavno, da prvak bude prvak na terenu, a ne za zelenim stolom. 

Neka se igra, bez obzira što fudbal sa i bez gledalaca nije isti. Igrati bez gledalaca je katastrofa, ali takva je situacija - rekao Hotić, koji je kao igrač Kajzerslauterna osvojio prvenstvo i Kup Njemačke.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.