PREMIJER LIGA BiH U susret nastavku sezone

FK Željezničar: Ukoliko se sezona ne nastavi, prvak ne treba biti proglašen i niko ne ispada!

Sva fudbalska takmičenja u Bosni i Hercegovini, a u vezi s virusom COVID-19, odgođena su 12. marta 2020. godine

Avaz.ba
15.05.2020 12:33

FK Željezničar: Epidemiološka situacija u BiH zadovoljavajuća

Foto: Arhiv

Fudbalski klub Željezničar obavijestio je svoje članove, navijače, sponzore i prijatelje da je dostavio Nogometnom savezu BiH zvanični stav o nastavku prvenstva, odnosno odgovore na postavljeni upitnik, te detaljan plan organizacije utakmica i trenažnog procesa.

- Sva fudbalska takmičenja u Bosni i Hercegovini, a u vezi s virusom COVID-19, odgođena su 12. marta 2020. godine, piše u saopćenju FK Željezničar, koje prenosimo u cijelosti.

Epidemiološka situacija u BiH

Svakodnevno prateći sredstva javnog informisanja možemo reći da je epidemiološka situacija u BiH zadovoljavajuća, a to nam potvrđuju i odluke nadležnih organa kojima su skoro sve djelatnosti vraćene u rad, a po našem mišljenju vrijeme je i za sport. 

Stav FK Željezničar o nastavku svih fudbalskih takmičenja u BiH je jasan – najtrofejniji bh. klub želi nastavak odigravanja BH Telecom Premijer lige BiH i Kupa naše zemlje, te da tako na zelenom terenu dobijemo odluke o prvaku, osvajaču Kupa, ekipama koje će predstavljati BiH na evropskoj sceni, te o mjestima koja vode u niže rangove.

NS BiH je u protekloj sedmici klubovima dostavio Upitnik koji sadrži pitanja o nastavku igranja prvenstva, a FK Željezničar je dostavio krovnoj kući bh. fudbala odgovore na sva pitanja, te detaljne dokumente koji se odnose na: 

Plan organizacije utakmice kao domaćin;

- Jasan i precizan plan odlaska i putovanja na gostujuće utakmice;

- Spisak mjera i uputa o ponašanju igračima i ostalom osoblju između utakmica, treninga, i slično.

  • FK Željezničar je NS BiH i svim klubovima dostavio četiri prijedloga termina i formata takmičenja
    FK Željezničar je NS BiH i svim klubovima dostavio četiri prijedloga termina i formata takmičenja Foto: Arhiv

Detaljan plan

Planovi koji su dostavljeni sadrže sve detalje kao što su organizacija i sprovođenje trenažnog procesa, testiranja na COVID-19, stalna dezinfekcija svlačionica i prostorija na stadionu, odlazak na gostujuće utakmice i boravak u karantinu, organizacija domaće utakmice, dolazak ekipa i službenih lica na stadion, te plan o organizaciji medijskih aktivnosti.

Smatramo da se takmičenje treba završiti u postojećem formatu ukoliko to epidemiološke mjere i odluke nadležnih organa u FBiH i RS budu dozvoljavale.

Ipak, ukoliko se ne bi stvorili uslovi za nastavak prvenstva od 7. juna 2020 god. kako je predloženo na videosastanku 14. maja 2020, FK Željezničar je NS BiH i svim klubovima dostavio četiri prijedloga termina i formata takmičenja, a sve u cilju regularnog i sportskog završetka takmičenja. Svi ovi prijedlozi su u potpunosti sa preporukama i uvjetima koje je propisala i UEFA.

FK Željezničar smatra da je nastavak BH Telecom Premijer lige BiH i Kupa BiH realan, a pogotovo zbog popuštanja mjera u proteklim danima, te ističemo da zbog neigranja utakmica klubovi mogu izgubiti značajna finansijska sredstva, a s obzirom na već tešku situaciju u bh. fudbalu i općenito u sportu to bi bio jako težak udarac za klubove.

Nadamo se da ćemo krenuti putem skoro svih evropskih država i liga iz regije koje su se odlučile za nastavak fudbalskih takmičenja i pored toga što su imale težu epidemiološku situaciju i statistički mnogo više zaraženih.

Ukoliko ipak dođe do odluke o prekidu prvenstva stav FK Željezničar u slučaju prekida prvenstva, a u vezi s plasmanom na tabeli, je da nijedna ekipa ne napusti Premijer ligu BiH, da se ne proglasi prvak, te da nastup u evropskim takmičenjima ostvare ekipe po trenutnom stanju na tabeli. Ipak, nadamo se da do prekida prvenstva neće doći. A da je svima jasno da fudbal bez navijača, a pogotovo bez igre nema smisla. Jednom Željezničar, uvijek Željezničar, piše u saopćenju kluba s Grbavice.

Komentari

NA VRH