UEFA

Čeferin: Za nas je važno da znamo ko je šampion

Moje mišljenje je da se rano zaključenje sezone ne smatra idealnom stvari, jer se situacija može uveliko poboljšati i svi možemo igrati, osim nekoliko prvenstava

Čeferin: Ne znam je li dobro da ne igraju tako dugo. Arhiv

Avaz.ba

15.5.2020

Predsjednik UEFA-e Aleksandar Čeferin istakao je nema nikakve ovlasti i mogućnosti da zabrani državama da zaustave fudbalske sezone.

- Za nas je važno da znamo ko je šampion, a ko je drugi, treći i četvrti, rekao je Čeferin, te dodao:

- Moje mišljenje je da se rano zaključenje sezone ne smatra idealnom stvari, jer se situacija može uveliko poboljšati i svi možemo igrati, osim nekoliko prvenstava. Ali ako je to odluka vlade, šta klubovi mogu učiniti? Ili liga? Ne mogu ništa. 

Francuska je prva zaustavila nastavak takmičenja zbog pandemije koronavirusa, budući da je prethodno tamošnja Vlada donijela odluku da nema sportskih aktivnosti do avgusta. Isto je uradila i Nizozemska, gdje nema sportskih takmičenja do 1. septembra.

- Za mene je, međutim, odluka bila preuranjena. To ne utiče na takmičenja Lige prvaka Lige Evrope, pa je to njihova odluka, konstatuje Čeferin.

Dva francuska tima koja su ostala u Ligi prvaka neće igrati do avgusta. 

- Ne znam je li dobro da ne igraju tako dugo, te da se onda takmiče u tako teškim i važnim mečevima. Međutim, to nije odluka UEFA-e i mi je poštujemo. Klubovi moraju poštivati vladinu odluku. Nećemo se baviti tom situacijom, jer to zavisi od nekih tijela u Francuskoj. Poslali smo jasne smjernice iz sportskih razloga, kao što su formula za kvalifikacije za Ligu prvaka i Evropske lige, dodao je Čeferin.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.