BUNDESLIGA

Ibišević ponovo potvrdio klasu

Ibišević: Odigrao 79. minuta. Arhiv

Piše: Avaz.ba

16.5.2020

U povratku fudbala na najveću scenu, odnosno u 26. kolu njemačke Bundeslige, na pet utakmica viđeno je 11 pogodaka. Pored pobjede Borusije Dortmund nad Šalkeom, tri boda je osvojila i berlinska Herta našeg Vedada Ibiševića koja je pobijedila Hofenhajm na gostovanju rezultatom 3:0. 


Kapić van stroja

Herta je povela u 58. minuti autogolom Akpogume, da bi samo dvije minute poslije vodstvo povećao Ibišević, koji je preciznim udarcem glavom zatresao mrežu. Konačnih 0:3 je postavio Kunja (Cunha) u 74. minuti. Ibišević je igru napustio pet minuta poslije, a zamijenio ga je Piatek. Za razliku od našeg napadača, Ermin Bičakčić nije ulazio u igru u poraženom timu Hofenhajma.

Najnezanimljiviji meč današenjeg bundesligaškog programa odigrali su Fortuna i Paderborn našeg Rifeta Kapića, koji su u Diseldorfu odigrali bez golova. Naš potencijalni reprezentativac nije bio u kadru za utakmicu, iako je sa ekipom putovao u Dizeldorf. Inače, šuteva je bilo, ali ka okviru gola baš i ne, te su obje ekipe meč završile tek sa po jednim. Najinteresantniji dio utakmice desio se u završnici, pošto je Fortuna u 81. minutu imala dobru šansu preko Skribiskog, a u 88. Paderborn preko Kolinsa. Ipak, mreže su mirovale, pa je ostalo 0:0.

Potpuni šok na domaćem terenu umalo je doživeo RB Lajpcig, koji je na kraju remizirao sa Frajburgom – 1:1. Učestali napadi nisu pomogli učesniku Lige prvaka, koji je prvi primio gol iz jedinog šuta Frajburga u prvom poluvremenu, preko Guldea u 34. minutu meča uz mnogo sreće.  


Kapić nije dobio priliku za igru. Arhiv

VAR odluka

Napadi iz prvog poluvremena postali su još učestaliji za domaćina, koji je u drugih 45 minuta čak 16 puta šutirao golu protivnika, te imao 77 posto posjeda lopte. Gol izjednačenja pao je preko Jurarija Poulsena u 77. minuti, na asistenciju Kevina Krampla, ali se izabranicima Julijana Nagelsmana nisu isplatili naredni napadi.

Potpuni šok Lajpcig je doživeo u trećem minutu nadoknade, kada je postignut pogodak za 1:2, ali se "umješao" VAR koji ga je poništio, pa su ekipe podijelile bodove. Pobedu je takođe ostvario Volfsburg, koji je u samoj završnici uspio da ugasi nadu Augzburga i prazne "WWK arene" – 2:1.

Volfsburg je bio nešto bolji rival, imao je 60 posto posjeda lopte i češće je prijetio, ali je i uz dosta sreće uspio da dođe do sva tri boda Gosti su poveli preko Stefena u 43. minutu, ali je izjednačio Tin Jedvaj u 54. minutu. U 67. minutu viđena je kontroverzna situacija u koju je morao da se umješa VAR, koji je poništio gol domaćinu zbog ofsajda. Apsolutni heroj svoje ekipe bio je Danijel Ginček u 91. minutu, pošto je uspio da savlada golmana Lutea i donese pobedu Volfsburgu.

Bundesliga, 26. kolo: Augzburg – Volfsburg 1:2, Borusija Dortmund – Šalke 4:0, Fortuna – Paderborn 0:0, Hofenheim – Herta 0:3, Lajpcig – Frajburg 1:1.

Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.