BUSNDESLIGA

Navijački rat u Berlinu, u petak se igra gradski derbi

Neće biti publike na tribinama

Pljuštale kazne nakon prve utakmice. Youtube

Piše: Avaz.ba

21.5.2020

Gradski derbi Herte našeg Vedada Ibiševića i Union Berlina igra se u petak uvečer u Berlinu. Utakmica koja se trebala igrati  21. marta na Olimpijskom stadionu, gde je Herta domaćin, odgođena je usljed krize vezane za koronavirus. Radi se o susretu koji na našim prostorima ne izaziva veliku pažnju, ali je to ogled koji donosi veliku količinu strasti.

Berlin je na nogama, navijači ratuju na svoj način. Prekid takmičenja nije "primirio" navijače ta dva rivalska kluba, koji vode "rat" otkako se Union vratio u Bundesligu prošlog maja. Oni na ulicama Berlina "ratuju" naljepnicama svojih klubova, koje lijepe svuda - na saobraćajne znakove, stubove ulične rasvjete, autobuska stajališta... 

Duel u petak navijači će morati pratiti putem TV ekrana, jer prisustvo gledalaca nije dozvoljeno na mečevima Bundeslige. Ni igrači nisu sretni zbog toga. 


Gradski rivali se baš ne trpe. Twitter

- To nije derbi kakvom smo se nadali, pred rasprodatim stadionom sa navijačima oba kluba. Bit će drugačije, ali mi mi kao ekipa, znamo kakav je ulog u pitanju, rekao je odbrambeni igrač Uniona Florijan Hubner.

Njemački mediji tvrde da bi stadion sa 75.000 mjesta, na ovakvoj utakmici bio pun, ali čini se da će se zbog praznih tribina izbjeći scenario iz prvog dijela sezone. Tokom utakmice u prvom dijelu prvenstva, u novembru na malom stadionu Uniona u istočnom dijelu Berlina, bilo je veoma žestoko. Izbili su i neredi. Utakmica je bila prekinuta i gotovo otkazana nakon što su navijači Herte bacali baklje na teren.

Trojica fudbalera Uniona spriječili su poslije meča veliki sukob, pošto su zaustavili svoje navijače da dođu do protivničkih. Na utakmici je bilo 1.100 policajaca, a Union je pobijedio 1:0, golom iz penala u poslednjoj minuti.

Zbog nereda koji su izbili Fudbalski savez Njemačke kaznio je oba kluba. Unionu, kao domaćinu, izrečena je najveća novčana kazna u njemačkom fudbalu - 190.000 eura, a Herti je naloženo da plati 158.000 eura.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.