SRBIJA

Lane Jovanović: Od svih reprezentacija republika bivše Jugoslavije jedino navijam za BiH

Posebno sam navijao za BiH dok je selektor bio Safet Sušić

Jovanović: Nisam pogriješio u izboru idola. Liverpool

Avaz.ba

22.5.2020

Bivši reprezentativac Srbije Milan Lane Jovanović otkrio je da se oduvijek divio jednom fudbaleru - Safetu Sušiću. Strijelac pobjedonosnog gola za reprezentaciju Srbije u duelu sa Njemačkom (0:1) na Mundijalu u Južnoj Africi u intervjuu za "Sportski žurnal" govorio je između ostalog i o fudbalu u Bosni i Hercegovini.

Republiku Srpsku obožavam! Od svih reprezentacija republika bivše Jugoslavije jedino navijam za BiH jer više od 30 posto Srba živi u njoj. Srbiju kao otadžbinu volim, da me neko pogrešno ne shvati, rekao je nekadašnji fudbaler Vojvodine, Šahtjora, moskovske Lokomotive, Standarda, Liverpula i Anderlehta.

Prema njegovim riječima, svjestan je naravno da Srbi u RS-u većinom navijaju za "Orlove".

- Moje objašnjenje je ovakvo: Jedino u BiH narod kojem pripadam ima uređen status. Možda postoji negodovanje, ima oprečnih mišljenja, ali bez obzira na sve, Srbi imaju status u BiH. Sad, drugo je pitanje da li sve funkcioniše kako se očekuje. Republika Srpska je dobro pozicionirana, a krajnje je vrijeme da se posvetimo, svi zajedno, ljudskim vrijednostima, dosta je mizantropije. Treba da se okrenemo budućnosti. Ne želim, niti mi je namjera da se bavim politikom. Pričam kao sportista, dodao je nekadašnji reprezentativac Srbije.


Susić. Arhiv

Jovanović je istakao da simpatije prema BiH ima još od djetinjstva.

- Posebno sam navijao za BiH dok je selektor bio Safet Sušić. Pape je moj idol. Kao klinac od sedam-osam godina uživao sam u njegovim golovima i driblinzima, partijama na terenu, uvijek sam želio da budem kao on. Osim toga, dobro znam i njegovog brata Seada. Pape je uvijek smiren, odmjeren, prijatan, istinski gospodin. Ljudina, dodao je Jovanović.

Na konstataciju beogradskog lista da je Pape prvi dobitnik Zlatne povelje "Miljan Miljanić" u Banjoj Luci na "Danima fudbala RS", odgovorio je da i zbog toga nije pogriješio kad je u pitanju Pape.

- Sušić je koliko znam najbolji fudbaler svih vremena u BiH. Znači da nisam pogriješio u izboru idola, naglasio je popularni Lane.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.