FRANCUSKA

Faruk Hadžibegić za "Avaz": Post mi je pomogao da smršavim

Ova situacija navodi nas sve na razmišljanje gdje ovaj svijet ide

Hadžibegić: Poraz svjetske politike. Avaz

Piše: G. Šumar / Avaz.ba

23.5.2020

Selektora reprezentacije Crne Gore Faruka Hadžibegića pandemija koronavirusa zatekla je u Parizu, gdje je bio odvojen i od porodice. To je dodatno zakompliciralo ionako tešku situaciju. 


Popuštene mjere

- Nisam imao izbora, nego da budem disciplinovan i da respektujem sve ono što su propisale državne vlasti zbog koronavirusa. Bilo je teško, a i sada je. Ipak, popuštene su mjere restrikcije. Međutim, pored toga što je čovjek oprezen i koliko toliko se boji, smetaju mi nagađanja. Bio je virus, nije bio virus. Imamo maski, nemamo dovoljno maski, rekao je Hadžibegić u razgovoru za „Dnevni avaz“, te dodao:  

- Uglavnom, bio sam dio onih koji su poštovali sve odluke, kao i veliki dio Francuza. Mislim da sam ih respektovao do najsitnijih detalja. Sam taj osjećaj da sada ne trebam imati pismenu dozvolu da izađem iz stana i prošetam se, psihološki je izuzetno važan. No, još uvijek smo ograničeni da možemo putovati do 100 kilometara od mjesta stanovanja. Djeca do četvrtog razreda idu u školu. Naprimjer, fabrike Peugeot i Renault su ponovo počele sa radom. Do kraja juna ovdje će se život vratiti u normalu.

Hadžibegić dodaje da se nije udebljao, premda se malo kretao posljednjih 60 dana.

- Čak sam i smršavio šest kila. Pomogla mi je moja stroga disciplina koju imam cijeli život, ali i post za vrijeme ramazana - otkriva Hadžibegić.


Hadžibegić. Arhiv

Na pitanje da li mu nedostaje fudbal, odgovara.

- Svakom nedostaje njegov posao. Tako i meni nedostaje fudbal, jer od toga živim. Međutim, ova situacija navodi nas sve na razmišljanje: Gdje ovaj svijet ide?' Izuzetno sam razočaran, gledajući na globalnom nivou. Mislim na mimoilaženje političkih struja. Vidim da tu nema nekog kolektivnog vođenja i solidarnosti. Čudno mi je da svaka zemlja donosi odluke za sebe. Za mene je to poraz svjetske politike.

Potom je naglasio kako je sa velikom pažnjom pratio situaciju u Bosni i Hercegovini.

- Pratio sam stanje iz medija, a supruga i familija su mi cijelo vrijeme bili u Sarajevu... Također, i prijatelji su mi prenosili sve okolnosti. Svi su zadovoljni kako su naše političke strukture reagovale da se spriječi širenje virusa. Svi su težili da se građani zaštite maksimalno. To je za pozdraviti, a mislim da se narod osjećao sigurno u ovoj teškoj situaciji. Drugo je sada pitanje to kolektivno razočarenje. Neki su uprljali svoj obraz, a ako im nije bilo stalo do svog obraza, možda su trebali razmišljati o svojim roditeljima i djeci. Ako će sutra na njih neko upirati prstom, mislim da je to razočaravajuće. Žalosno je da je svake sedmice bila bar jedna afera u ovoj situaciji, a trebalo je biti više solidarnosti. To me posebno razočaralo, ali sreća pa nismo svi isti. Pojedinci ne da su pretjerali, nego su izgorjeli totalno - kategoričan je Hadžibegić.

Sarajevo i PSG-e

Fudbal treba biti svjetla polazna tačka lijepe budućnosti, smatra Hadžibegić  

- Imamo u BiH i dva Krizna štaba koja trebaju uskladiti svoje odluke, a vidim da to neće ići baš lako. Samo bih podsjetio da krovni, a na entitetski Savez vodi Premijer ligu BiH. Također, trebaju se poštivati i odluke nadležnih ministarstava koje se brinu za očuvanje zdravlja igrača. No, ne bih želio da se neko krije iz odluka entitetskih institucija i da na taj način traži profit u sportu. Treba se naći najbolje rješenje. Šta je moje lično mišljenje?

Da se sezona završi na terenu. A ako je to nemoguće, zbog realnih okolnosti, onda nema druge odluke nego da se po trenutnom plasmanu proglasi prvak i ekipe koje idu u Evropu. Sarajevo bi po tom scenariju, kao i u Francuskoj PSG, postalo prvak države. Zamolio bih sve da izbjegnu polemike i da se bave samo fudbalom. Dosta je bilo svađanja i sramota koje smo vidjeli kroz politička prepucavanja, rekao nekadašnji as kluba s Koševa.

Smatra apsurdnim prijedlogom da se prvenstvo poništi, ako se ne nastavi.

- To se nigdje nije desilo i to ne bi bilo OK. Čak je i predsjednik UEFA-e Aleksander Čeferin poslao jasnu poruku kako je izuzetno važno ko je šampion, ko drugi, ko treći i četvrti. Tabela se mora poštovati. Bordo tim je zasluženo prvi, niko im ništa nije poklonio. Navijač sam Sarajeva, ali isto bih rekao da je na prvom mjestu neki drugi bh. klub - zaključio je Hadžibegić.

UEFA i NSBiH

- Svakodnevno sam u kontaktu sa predsjednikom i ostalim ljudima iz Saveza. Imam i profesionalnu odgovornost za to. Još uvijek nisu donesene definitivne odluke UEFA-e šta će i kako će biti. Kako se krovna kuća evropskog nogometa postavi, tako ćemo se i mi postaviti - konstatuje Hadžibegić.


Dozvolilo se da vjera uđe u politiku

Govorio je i o misi za Blajburg koja je održana u glavnom gradu BiH.

- To je dokaz političkog djelovanja koje apsolutno nije adekvatno. Niti sa stvarnosti, niti sa onim za šta se borimo. Bez dvojbe, dozvolilo se da vjera uđe u politiku. Za mene je nemoguće da to ide zajedno. Drugo, zar je tolika želja za moći da brzo zaboravimo šta smo jučer izjavili. Da sve radimo drugačije. Ističe se kako smo za ulazak u Evropsku uniju, a onda se bavimo drugim stvarima. Misa je bila neprikladna u ovom momentu, rekao je selektor reprezentacije Crne Gore.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.