TRANSFERI

Otkriveno zašto se Barcelona odlučila za dovođenje Pjanića

Naš način igre zahtijeva dovođenje iskusnijih igrača, a ne samo mlađih

Pjanić u duelu sa Ronaldom. Arhiv

Avaz.ba

26.5.2020

Španska "Marca" danas je na naslovnoj strani donijel priču o planovima Barcelone u ljetnom prijelaznom roku. Dok je prošlog ljeta glavni cilj bio vratiti Nejmara (Neymara) iz PSG-a, čelnici katalonskog kluba sada imaju druge prioritete, a oni se zovu Lautaro Martinez i Miralem Pjanić. 



Nejmar plan B

Pjanić: Fudbaler u najboljim fudbalskim godinama. Arhiv

Povreda koljena Luisa Suareza ove sezone dodatno je dokazala nedostatak pravih opcija iza urugvajskog napadača pa je Martinez, prva napadačka opcija Intera, glavna meta za Barcelonu nadolazećeg ljeta. Martinez je ove sezone postigao 16 golova za "Nerazzurre".

Pjanić je također važna opcija jer bi donio dodatnu dubinu u vezni red. Ako Barca ne uspije dovesti nekoga od njih u priču ulazi Nejmar kao plan B. Brazilac je inače omiljen u svlačionici Katalonaca, ali mnogu u klubu su protiv njegovog vraćanja zbog načina na koji je otišao u PSG i činjenice da vodi tužbu protiv kluba.

Podsjetimo, Nejmar je u najskupljem transferu u historiji nogometa za 222 miliona eura otišao u PSG u ljeto 2017. Njegovo vrijeme tamo obilježile su povrede i afere izvan terena. U Francuskoj je očekivano bez problema dominirao, ali u Ligi prvaka nije uspio napraviti ono zbog čega je najviše doveden, a to je osvajanje takmičenja. Ugovor mu s francuskim klubom traje do 2022.


Lakša adaptacija

S druge strane, španski "AS" objavio je interni dokument koji je kružio među članovima uprave Barcelone koji otkriva zbog čega su se Katalonci odlučila na zamjenu Pjanić - Artur Melo (Arthur), prvenstveno zbog razlike u godinama (23 Melo, 30 Pjanić op. a.)

- Naš način igre zahtijeva dovođenje iskusnijih igrača, a ne samo mlađih. Iskusan igrač će se lakše adaptirati na situaciju u klubu i biti na vrhuncu forme od trenutka kada potpiše za klub, piše - između ostalog, u internom dokumentu.

Takvu preporuku prati niz podataka i tabela koji pokazuju da iskusniji igrači bolje odgovaraju na zahtjeve Barcelone u trenutku kada se odluče potpisati za Barcelonu.

- Procenat dodavanja je bolji za tri-pet posto kod iskusnijih igrača, naspram grupe koju čine igraći 16-29 godina, a uigravanje sa ostatkom ekipe se također pokazalo lakšim, piše u pomenutom dokumentu. 

Navodno, Barcelona mijenja strategiju formiranja tima i u ovom trenutku traži idealan balans mladosti i iskustva, a Pjanić, kao fudbaler u najboljim fudbalskim godinama, u ovom trenutku mogao bi Barceloni pružiti i energiju mlađeg, kao i iskustvo starijeg fudbalera.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.