RUSIJA

Ispovijest nekadašnjeg kapitena reprezentacije: Votka i viski su me umalo stajali života

Svašta smo radili, a većine toga se i ne sjećam

Dva mjeseca lutao zemljom i pio viski i votku. UEFA

Avaz.ba

28.5.2020

Nekadašnji kapetan ruske nogometne reprezentacije i jedan od najboljih veznjaka brojnih ruskih klubova, Roman Širokov (Shirokov) mogao je imati još veću karijeru da nije imao problema s alkoholom. Definitivno jedan od igrača koji spada među najveće pijance među nogometašima, još u ranoj fazi svoje karijere razvio je strast prema piću, a u vrijeme kada je imao samo 21 godinu i kada je trebao biti u naponu snage, više je vremena provodio za šankom nego na terenu.

- U jednom sam trenutku imao ozbiljnih problema, votka i viski su me umalo stajali života, ali sam shvatio da sam u nevolji i da ne želim umrijeti mlad - prisjetio se u jednom trenutku Širokov.

Problemi za ovog nogometaša počeli su kada je iz CSKA otišao na posudbu u Torpedo.

- Bio sam strašno razočaran, a onda mi je u posjetu došao jedan prijatelj. Izašli smo van na piće, a zatim sam dva mjeseca lutao zemljom i pio viski i votku. Svašta smo radili, a većine toga se i ne sjećam. 

Širokov: Brak zaustavio ponor. CIES

Širokov je sa samo 14 godina ostao bez oca, dok je majka s druge strane morala raditi dva posla kako bi uzdržavala njega i kako bi mogao ići redovito na treninge.

- Njoj nije bilo jasno što se sa mnom događa, a nakon dva mjeseca pijančevanja CSKA me je odlučio poslati na služenje vojnog roka. Tamo sam bojao zidova i morao kopati rovove. Živjeli smo u barakama, a svaki dan ustajanje je bilo u šest sati.

Nešto kasnije upoznao je suprugu Katju koja je zajedno s njim svakodnevno tulumarila, ali je nakon nekog vremena odlučila stati svemu na kraj i za sobom povući tadašnjeg momka. 

- Brak s njom je zaustavio moj ponor.

Iako ga u CSKA-u više nisu željeli, Shirokov nije odustao te se kasnije preko jednog trećeligaša uspio probiti do Rubina, a zatim i Zenita, a s 27 godina debitirao je ta reprezentaciju Rusije koju je u nekoliko utakmica vodio kao kapetan.

- Više ne pijem i spasio sam se - poručio je Širokov 2015. godine, a iduće sezone odlučio je i zaključiti nogometnu karijeru, prenose SN.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.