RIJEKA

Udarač sa Rujevice: Postanem malo agresivniji kad utakmica počne

Nadobijao se kartona, skupio je čak 42 javne opomene u 175 seniorskih klupskih utakmica u redovima Aluminija, Zavrča, Lokomotive, Osijeka i Randžersa

Grezda je uvijek bio neobuzdan na terenu. Sportske novosti

Piše: Avaz.ba

4.6.2020

Erosa Grezdu čeka ozbiljna kazna, 25-godišnji albanski reprezentativac napravio je nedopustiv potez nakon polufinalne utakmice njegova Osijeka na Rujevici protiv Rijeke. Na parkiralištu je nasrnuo na Antonija Čolaka i pogodio ga šakom u glavu. Srećom, stalo je na tome, incident je ubrzo prekinut. Grezda je uvijek bio neobuzdan tip na terenu, ali njegovo ponašanje ipak uglavnom nije prelazilo nekakve granice. U nedjelju se to promijenilo...


Brojni incidenti

Grezda rođen 15. aprila 1995. u Đakovici, a nogometom se počeo baviti s osam godina. Trenirao je u Prištini iz koje je kao 15-godišnjak otišao u Rabotnički iz Skoplja pa je potom stigao u Nogometnu akademiju zagrebačkog Dinama. Bio je u Maksimiru oko godinu dana, no Modri mu nisu ponudili ugovor i kao kadet je otišao u austrijski GAK. Nije imao sreće, klub je propao, a on je 2013. s trenerom Antom Šimundžom skupa otišao u Aluminij iz Kidričeva. U

Uskoro je na njega oko bacila Lokomotiva u koju je nakon više neuspješnih pokušaja stigao na probu u junu 2015. iz Zavrča. Testirao ga je tadašnji trener Lokomotive Ante Čačić, koji je nakon 40-ak dana probe digao palac gore. Grezda je potpisao četverogodišnji ugovor, a Čačić uskoro preuzeo hrvatsku reprezentaciju. Prve pogotke za Lokomotivu postigao je 22. novembra 2015. godine, zabio je oba gola u 2:0 pobjedi protiv Zagreba. U razgovoru za SN nakon tog dvoboja priznao je: 

- Istina, postanem malo agresivniji kad utakmica počne.

Nije ni prvi ni zadnji takav igrač kojeg adrenalin prebaci u drugu dimenziju na travnjaku. Takav je bio i ostao, uvijek raspoložen za oštriju komunikaciju sa suparničkim igračima, sucima. Nadobijao se kartona, skupio je čak 42 javne opomene u 175 seniorskih klupskih utakmica u redovima Aluminija, Zavrča, Lokomotive, Osijeka i Randžersa. No nikad ta njegova oštrina nije izmakla kontroli i prerasla u brutalnost. U karijeri je isključen samo jednom i to ne direktno. Prije skoro sedam godina u dresu Aluminija protiv Šmartnog dobio je dva žuta kartona.

Na Kajzerici ga neće pamtiti kao incidentnog tipa, bio je i ostao omiljen, iako nije sve uvijek bilo idealno. U martu 2017. trener Mario Tokić iz igre ga je izvukao već u 13. minuti utakmice s Interom u Zaprešiću. Grezda se nije uspio iskontrolirati, pri izlasku s terena skinuo je dres i bacio ga na pod.

- Ispričao sam se svima u klubu, čelnicima, trenerima, suigračima... Nisam želio poniziti klub ni na koji način, jednostavno sam reagirao u afektu zbog rane zamjene i zbog toga mi je uistinu žao - i tada se Grezda ispričao nakon incidenta.


Pljuvanje je odvratno

Klub ga je novčano kaznio, ali već u sljedećem kolu zaigrao je protiv Hajduka. Tog ljeta napustio je Lokomotivu i otišao u Osijek, pa od 2018. sezonu i pol proveo u Glazgov Randžersima. Bilo je problema u Škotskoj, Grezdu je grizla frustracija zbog manjka minutaže (odigrao ukupno tek 17 utakmica). U septembru prošle godine igrajući za mladu momčad Randžersa u prijateljskoj utakmici protiv Balimene iz Sjeverne Irske, Grezda je pljunuo na suparničkog igrača...

- Potpuno se slažem da je pljuvanje odvratno, ali uvijek postoje dvije strane priče. Ispričavam se za svoje postupke - poručio je Grezda nakon tog incidenta preko društvenih mreža.

Odradio je razgovor u četiri oka s menadžerom kluba Stivenom Žerar (Steven Gerrard), koji ga je i ranije otpisao te mu preporučio da napusti klub jer šansu u prvoj momčadi više neće dobiti, a klub ga je kaznio. Ostao je Grezda u Škotskoj do siječnja ove godine kad se vratio u Osijek. Ivica Kulešević je, za razliku od Gerrarda, u njega imao puno povjerenje i odigrao je svih osam utakmica od povratka u Gradski vrt, sedam kao član udarne postave. Nije ga, očito, smirilo. U Rijeci je opet proradila njegova uzavrela krv i napravio je nešto što nikako nije smio napraviti. Ispaštat će neko vrijeme, no za njega je najvažnije da ponovno uspostavi kontrolu nad samim sobom, jer inače “afera Rujevica” neće biti posljednji incident po kojem ćemo ga pamtiti.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.